Sağlık

‘Avrupa’da ilaca dirençli tüberküloz hızla yayılıyor’

0

Dünya Sağlık Örgütü WHO, Avrupa’da her yıl 81 bin tüberküloz (verem) vakasının standart antibiyotik tedavisine cevap vermediğini ve birçok ülkede bu vakalara doğru tanı konulamadığını bildirdi.

Tüberküloz vakalarının en çok Doğu Avrupa’da, özellikle Rusya ve Ukrayna ile Azerbaycan’da görüldüğü; Batı Avrupa’daysa en fazla tüberküloz hastası bulunan başkentlerin başını Londra’nın çektiği kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa ve Orta Asya’daki 53 ülkede ilaç tedavisine dirençli tüberkülozla mücadele için plan geliştirdi. Tanının geliştirilmesini ve tedaviye erişimin artırılmasını öngören planla, 2015 yılına dek bölgede 120 bin kişinin hayatının kurtarılacağına inanılıyor.

‘Herkes dikkatli olmalı’

İngiltere’deki tüberküloz vakaları, daha çok büyük kentlerde görülüyor. Londra’da her yıl 3500 tüberküloz vakası teşhis ediliyor.

2009 Yılında İngiltere’de ilaca dirençli 58 tüberküloz vakası görüldüğünü belirten sağlık yetkilileri, hastanın öngörülen tedaviyi tamamlamaması yüzünden mikropların direnç kazandığını belirtiyorlar.

İngiletere Sağlık Koruma Kurumu’nun tüberküloz uzmanı Dr. İbrahim Abubakar, “Genelde sayılar düşük seyretmekle birlikte son on yıldır artış gözlenmekte. Bu duruma kayıtsız kalamayız. Her tübekülozlu hastanın tedavisi birkaç yüz bin sterline mal oluyor. Bir kimsede tüberküloz mikrobu varsa bu başkalarına da geçebilir.” dedi ve aile hekimleriyle hastanelerin âcil servislerini, olası vakalara karşı tetikte olmaya çağırdı.

Tüberküloz havadan geçebilen ve yüzde 7 oranında ölümle sonuçlanan bir hastalık. Çok ilaçlı tedaviye dirençli tüberküloz türüne yakalanan hastaların hemen hemen yarısı hayatını kaybediyor.

İngiltere’de röntgen cihazıyla donatılmış arabalarla, evsizler ve uyuşturucu bağımlıları arasında tüberküloz taraması yapılıyor.

WHO’nun Avrupa örgütünde görevli Dr. Ogtay Gozalov, “Tehlikede olanlar sadece göçmenler ve mahkumlar değil. Hepimiz tüberkülozla yüzyüze olabiliriz.” dedi ve üye ülkelerde harekete geçilmezse ileride daha kötü sonuçlarla karşılaşılabileceğini vurguladı.

(BBC)

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.