ManşetKoronavirüs SalgınıYeşillerden

Avrupa Yeşilleri: Polonya ve Macaristan’ın kurtarma bütçesini veto etmesi bencillik

0

Avrupa Yeşilleri Eş Başkanları pazartesi günü gerçekleşen oturumda Polonya ve Macaristan’ın Avrupa Komisyonu tarafından sunulan 1.8 trilyon Euro’luk kurtarma paketi bütçesini veto etmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

16 Kasım tarihinde 27 Avrupa Birliği üye ülkenin büyükelçileri Brüksel’de bir araya gelmiş ancak iki ülkenin vetosu yüzünden bütçeyi onaylayamamıştı. Polonya ve Macaristan bütçede “hukukun üstünlüğü” koşulu konulmasına çekincelerini belirtmişti.

‘Acil desteğe ihtiyacı olan vatandaşlar var’

Avrupa Yeşiller Partisi Eş Başkanları Thomas Waitz ve Evelyne Huytebroeck konuya ilişkin yaptıkları yazılı açıklamada Polonya ve Macaristan’ı şu ifadelerle eleştirdi:

Polonya ve Macaristan hükümetlerinin bu eylemi, AB bütçesini rehin almak anlamına geliyor. AB bütçesini ve kurtarma fonunu bloke ederek, milyarlarca Euro’nun koronavirüs krizinden ağır etkilenen birçok Avrupa ülkesinde acil desteğe ihtiyacı olan vatandaşlara hızla ulaşmasını engelliyorlar. Başka bir deyişle, güç ve hesap veremezlik için hayatları değiş tokuş etmeye istekliler. Bu kabul edilemez.

‘Bencilce zarar veriyorlar’

Polonya ve Macaristan hükümetlerinin AB fonuna tam erişim istediklerini ancak hukukun üstünlüğü ihlallerine ilişkin herhangi bir incelemeden kaçınmak istedikleri belirtilen açıklamada “Sadece AB anlaşmalarıyla doğrudan çelişmekle kalmıyorlar, aynı zamanda kendi ülkeleri de dahil olmak üzere tüm Avrupa’daki ailelere, işletmelere ve vatandaşlara bencilce zarar veriyorlar” denildi.

Açıklamada “AB bütçesine ilişkin hukukun üstünlüğü koşulu getirilmesi Yeşillerin uzun süredir devam eden bir talebi olmuştur. AB, Üye Devletlerin demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne tam bir dokunulmazlık olmaksızın pervasızca saldırabilecekleri bir alan olamaz” ifadeleri yer aldı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.