Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası ‘faiz indirecek’

0

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kıtadaki ekonomik büyümeyi canlandırmak için bugün faiz oranlarını yine düşürmesi bekleniyor.

Gösterge faizde son 10 aydan bu yana ilk kez yapılması öngörülen kesintiyle, faiz oranları yine rekor derecede düşmüş olacak.

Ekonomik büyümeyle ilgili kaygılar ve enflasyon korkularının azalması nedeniyle, bankaya şu anda 0,75 düzeyinde olan faiz oranını daha da düşürmesi çağrıları yapılıyordu.

ECB’nin faiz oranları açıklamasını önümüzdeki saatlerde yapması bekleniyor.

Önceki gün açıklanan resmi veriler, Euro Bölgesi’nde işsizliğin rekor düzeylere yükseldiğini ve enflasyonun son üç yılın en düşük seviyesinde bulunduğunu göstermişti.

Veriler çoğu yavaş büyüme ya da ekonomik durgunluktan mustarip Euro Bölgesi ülkelerinin ekonomileriyle ilgili karamsarlığı arttırmıştı.

Çoğu ekonomi uzmanı daha önce ECB’nin faiz indireceğini düşünüyordu. Ancak son verilerle beklenti daha da büyüdü.

Reel ekonomiye etkisi belirsiz

Piyasaların faiz indirimine olumlu tepki vermesi bekleniyor, ama reel ekonomiye nasıl bir etkisi olacağı belirsiz.

Son aylarda Avrupa ülkelerine, ekonomik büyümeye engel olan kemer sıkma önlemlerinden kaçınma çağrıları giderek büyüyor.

Hem Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, hem de yeni iktidara gelen İtalya Başbakanı Enrico Letta, kemer sıkma politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Ancak ECB’nin faiz indirimlerinin, gerçekten canlandırılmaya ihtiyacı olan ekonomilere yardımcı olup olmayacağı yönünde kaygılar var.

Çünkü uluslararası borç verenler hala Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerin durumundan endişeli.

(BBC)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.