Sivil Toplum

Avrupa Birliği sorumluluktan kaçmamalı

0

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Avrupa Birliği ülkelerine, Libya’da yaşananlar nedeniyle Mısır ve Tunus sınırlarında sıkışıp kalan mültecileri yerleştirme girişimlerine daha fazla katkıda bulunmaları için çağrıda bulundu. Ayrıca yayımlanan raporda yaklaşık beş bin kişinin karşı karşıya kaldığı acımasız koşullar tarif ediliyor.

UAÖ Avrupa Ofisi Direktörü Nicolas Berger, “AB üye devletleri acilen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) çağrısına yanıt vermek zorundalar. Libya krizinden kaçan mülteciler için daha da büyük sorumluluk almaları gerekiyor. Bu ülkelerin, inandırıcı olabilmeleri için, daha fazla mülteci yeniden yerleştirmeleri ve başvuru sürecini hızlandırmaları gerekiyor. Bütün bunlar Avrupa’nın eşiğinde yaşanırken sadece sekiz Avrupa ülkesi, 700’den az kişiye yeniden yerleştirme imkanı tanıdı” dedi.

AB İçişleri Bakanları, 22 Eylül günü Adalet ve İçişleri Konseyi nedeniyle Strasbourg’ta toplanacaklar. Uluslararası Af Örgütü, yeniden yerleştirme meselesinin belirgin bir şekilde Konsey’in gündeminde yer alması için çağrıda bulundu. BMMYK’dan gelen son verilere göre, yaklaşık 4.900 kişi derhal yeniden yerleştirilme beklentisi ile Tunus ve Mısır sınırlarında sıkışıp kalmış durumda. Bu kişilerin çoğu, kendi ülkelerine geri dönemeyen Somali, Eritrea, Etiyopya, Irak ve Sudanlı mültecilerden oluşuyor.

Avrupa Birliği’nin mülteci politikaları, UAÖ gibi insan hakları örgütleri tarafından sıklıkla evrensel ve uluslararası sözleşmelere uymamak veya doğrudan hak ihlallerine neden olmak ile eleştiriliyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün “Avrupa, şimdi harekete geçme sırası sende: Libya’dan zorla gönderilen mültecilerin derhal yeniden yerleştirilmeye ihtiyaçları var” başlıklı raporuna ulaşmak için http://www.amnesty.org.tr/ai/system/files/Libya_rapor_0.pdf adresine erişilebilir.

(Yeşil Gazete, www.amnesty.org.tr)

 

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.