Avrupa Birliği sorumluluktan kaçmamalı

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Avrupa Birliği ülkelerine, Libya’da yaşananlar nedeniyle Mısır ve Tunus sınırlarında sıkışıp kalan mültecileri yerleştirme girişimlerine daha fazla katkıda bulunmaları için çağrıda bulundu. Ayrıca yayımlanan raporda yaklaşık beş bin kişinin karşı karşıya kaldığı acımasız koşullar tarif ediliyor.

UAÖ Avrupa Ofisi Direktörü Nicolas Berger, “AB üye devletleri acilen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) çağrısına yanıt vermek zorundalar. Libya krizinden kaçan mülteciler için daha da büyük sorumluluk almaları gerekiyor. Bu ülkelerin, inandırıcı olabilmeleri için, daha fazla mülteci yeniden yerleştirmeleri ve başvuru sürecini hızlandırmaları gerekiyor. Bütün bunlar Avrupa’nın eşiğinde yaşanırken sadece sekiz Avrupa ülkesi, 700’den az kişiye yeniden yerleştirme imkanı tanıdı” dedi.

AB İçişleri Bakanları, 22 Eylül günü Adalet ve İçişleri Konseyi nedeniyle Strasbourg’ta toplanacaklar. Uluslararası Af Örgütü, yeniden yerleştirme meselesinin belirgin bir şekilde Konsey’in gündeminde yer alması için çağrıda bulundu. BMMYK’dan gelen son verilere göre, yaklaşık 4.900 kişi derhal yeniden yerleştirilme beklentisi ile Tunus ve Mısır sınırlarında sıkışıp kalmış durumda. Bu kişilerin çoğu, kendi ülkelerine geri dönemeyen Somali, Eritrea, Etiyopya, Irak ve Sudanlı mültecilerden oluşuyor.

Avrupa Birliği’nin mülteci politikaları, UAÖ gibi insan hakları örgütleri tarafından sıklıkla evrensel ve uluslararası sözleşmelere uymamak veya doğrudan hak ihlallerine neden olmak ile eleştiriliyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün “Avrupa, şimdi harekete geçme sırası sende: Libya’dan zorla gönderilen mültecilerin derhal yeniden yerleştirilmeye ihtiyaçları var” başlıklı raporuna ulaşmak için http://www.amnesty.org.tr/ai/system/files/Libya_rapor_0.pdf adresine erişilebilir.

(Yeşil Gazete, www.amnesty.org.tr)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR