Dünyaİklim KriziManşet

Avrupa Birliği karbondioksit emisyonları 2020’de yüzde 10 geriledi

0

Avrupa Birliği İstatistik İdaresi (Eurostat), Avrupa genelinde 2020 yılında fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 10 azaldığı tahmininde bulundu.

Eurostat tarafından yapılan açıklamaya göre bu duruma Covid-19 kısıtlamaları nedeni ile etkili olan enerji üretiminde azalma etkili oldu.

Açıklamada “Enerji kullanımından kaynaklanan karbondioksit emisyonları, küresel ısınmaya önemli bir katkıda bulunur ve tüm insan yapımı AB sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 75’ini oluşturur” denildi.

Fosil yakıtlarda düşüş

2020 yılında tüm ülkelerde fosil yakıt tüketiminde (taş kömürü, linyit, şeyl yağı ve petrol kumu, petrol ve petrol ürünleri ve doğal gaz) net bir düşüş gözlendi. En büyük düşüşler tüm kömür türlerinde görüldü.

Petrol ve petrol ürünleri tüketimi de hemen hemen tüm üye devletlerde azalırken, doğal gaz tüketimi yalnızca on beş üye devlette azaldı. Diğer ülkelerde aynı kaldı veya yükseldi.

En büyük gerileme Yunanistan’da

Birlik üyesi ülkelerinin tamamında gerileme yaşansa da Yunanistan yüzde 18,7 ile emisyonların en fazla gerilediği ülke oldu.

Estonya yüzde 18,1, Lüksemburg yüzde 17,9, İspanya yüzde 16,2, Danimarka ise yüzde 14,8 gerileme gösterdi.

Emisyonların dörtte birinden Almanya sorumlu

Eurostat’ın güncel hesaplamasına göre birliğin enerji kaynaklı karbondioksit emisyonlarında en büyük pay yüzde 25 ile Almanya’nın oldu.

İkinci sırada yüzde 11,7 ile İtalya, üçüncü sırada yüzde 11,5 ile Polonya, dördüncü sırada yüzde 10,8 ile Fransa, beşinci sırada ise yüzde 8,1 ile İspanya geliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.