Doğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Avdan’da maden şirketine direnen 75 yaşındaki Hatice Kocalar’a para cezası

0

Denizli, Avdan‘da maden şirketine karşı toprağını savunan 75 yaşındaki Hatice Kocalar‘a birden fazla şirket çalışanını yaraladığı gerekçesiyle para cezası verildi.

Silahla basit yaralama iddiasıyla ceza istenen Hatice Kocalar’a çeşitli indirim ve artırımların neticesinde iki kişiyi darp etmekten ayrı ayrı 2 bin 240 TL, toplam 4 bin 480 lira para cezası verildi.

Tavas ilçesindeki Avdan köyünde, 14 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tarım arazilerine kömür madeni için yapılan acele kamulaştırmaya karşı çıkan Kocalar, duruşma çıkışında şöyle konuştu:

“Toprağını, namusunu korumak suç sayılmaz. Ben toprağımı savundum. Ben şehit torunuyum. Benim dedem, Ali Çavuş, Çanakkale’de toprağını korurken kalmış. Beni babam bununla eğitti. Ben eğitim görmedim, ben öğüt gördüm, öğüt! Ben koruyorum toprağımı. Yürüye yürüye koca dağlar yol olur, korumazsan yeşil ova çöl olur, at ölür meydan kalır, yiğit ölür şan kalır. Benim şanım kalsın bu toprağımı koruduğum için. Kepçelerle çiğneyecek oldular yılmadım korkmadım, dizinin üstüne para çantası koymuş para teklif edecek oldular kanmadım, almadım. Beni korkutmaya çalıştılar, korkmadım. Alnım açık başım dik, ben Cumhuriyet kadınıyım, ben Atatürk kadınıyım. Ben milliyetçiyim Atatürkçü. Onurluyum toprağımı koruduğum için, gururluyum, mutluyum.”

Şirket faaliyetlerini her şeye rağmen sürdürdü

Acele kamulaştırma kararına karşı çıkan köylüler, tepki göstermiş ve madene karşı topraklarını, zeytinlerini savunmuştu. Acele kamulaştırma kararına karşı açılan davada ise yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Fakat mahkeme kararına rağmen Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret Şirketi faaliyetlerini sürdürdü.

Avdan’da Danıştay’ın kararına rağmen şirket bildiğini okuyor

Ne olmuştu?

Maden şirketinden tarlasına ekin ekmek için izin alan Hatice Kocalar, binbir emekle tarlasına ekinlerini ekmiş, ekinler yetişmeye başladıktan sonra bir gün maden şirketine ait kepçe ve kamyonlar, tarlaya girmeye çalışmıştı.

Tarlasında olan Hatice Kocalar, itiraz davalarının sürdüğünü söyleyerek iş makinelerini tarlasına almak istemeyince mühendisler gelmiş ve tartışma çıkmıştı.

Söz konusu mühendisler 75 yaşındaki Hatice Kocalar tarafından darp edildiğini söylemiş ve şirket tarafından Kocalar’a dava açılmıştı.

Söz konusu olayın ardından Hatice Kocalar’ın eşi kalp krizi geçirdi ve ameliyat geçirdi. Aile hala toparlanmaya çalışıyor.

Avdan’da Danıştay’ın kararına rağmen şirket bildiğini okuyor

You may also like

Comments

Comments are closed.