Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Avdanlı Hatice Kocalar’ın duruşması görüldü: Suç mu toprağımı savunmak?

0

Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan Mahallesi’nde tarlasına girmek isteyen şirket yetkililerinin şikâyeti üzerine darp iddiasıyla yargılanan Hatice Kocalar‘ın davasının ikinci duruşması Tavas Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görüldü.

Mahalledeki kamulaştırmaya karşı köylülerin mücadelesi sürerken şirket yetkilileri 75 yaşındaki Hatice Kocalar hakkında şikayetçi olmuş, yaşlı kadının kendilerini darp ettiğini ve yaraladığını öne sürmüştü.

Duruşmaya Avdan Platformu  ve Büyük Menderes İnisiyatifi üyeleri, Avdan Muhtarı İlhan Kılıç, CHP Tavas Belediye Başkan adayı Nazif Manav, TİP Denizli Büyükşehir Belediye Başka Adayı Yağmur Yalçın, EMEP Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Özcan Göçer  ve STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Savunmasında tarlaya ürünleri için gittiğini anlatan Kocalar, savunmasında şunları söyledi: “İki kamyon geldi. Kepçe geldi. Tarlamı kazmak istediler, karşı çıktım. Tarla mahkemelik, kendilerine şirketin yetkililerinin gelmesini söyledim. İki mühendis geldi. Toplam beş kişi oldular. Ben tek başımaydım, beş kişiye nasıl vururum? Küçük çocuklar bile inanmaz. Vurmadım, aramızda münakaşa oldu. Elimde sopa yoktu. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum.”

Kocalar şirkete ait araçların da tarlasında olduğunu belirterek, “Suç mu benim tarlama sahip çıkmam” diye sordu.

’75 yaşında, 45 kilo bir kadın beş kişiyi nasıl darp eder?’

Kocalar’ın avukatı H. Ozan Orpak  delil olarak gösterilen sopanın ortada olmadığını adli emanette de bulunmadığını belirtti. Söz konusu alanın 1. Derece tarım arazisi olduğunu vurgulayan Orpak, “Danıştay 6. Daire’nin köylüyü haklı bulduğu karar var. 75 yaşında 1.50 boyunda 45 kilo bir kadının beş kişiyi darp etmesi mümkün değildir, hayatın olağan akışına aykırıdır” dedi.  Orpak ayrıca olayın akşam 8 saatlerinde gerçekleştiğini ancak şikayetin ertesi gün öğleden sonra yapıldığını hatırlatarak, hayatın olağan akışında şikâyetin olay anının hemen ardından yapılması gerektiği notunu düştü; beraat talep etti.

Av. Ali Kavallı da iddia edilen olaya ilişkin sadece bir tek sağlık raporu olduğunu ve bunun yeterli delil sayılamayacağını kaydetti: “O dönem Avdan’da sürekli jandarma nöbet tutardı. Şikayetçi olan yetkililer en ufak tartışmada jandarma çağırdı. Bu olayda neden jandarmaya haber vermediler?”

Av. Onat Ötnü ise Avdan Madencilik şirketinin taşeronluğunu yürüten Irmaklar şirketinin rödovans belgesinin MAPEG kayıtlarında bulunmadığını belirterek,  hukuka aykırı bir şekilde tarım arazisinde bulunduklarının altını çizdi.

Beş yıla kadar hapsi isteniyor

Hatice Kocalar’ın beş yıla kadar hapis cezası alması yönünde mütalaa veren savcı, daha sonra duruşmaya polis getirilmesini talep etti. Ayrıca şikayetçi olan mühendislerin yani müştekilerin dinlenilmesine dair talep mahkeme tarafından reddedildi.

Mahkeme, duruşmayı 28 Mayıs 2024’e erteledi.

‘Kimseden korkum yok, toprağımı savundum’

Duruşma sonrası Tavas Adliyesi önünde yapılan açıklamada Av. H. Ozan Orpak hukuki sürece ilişkin bilgi verirken, Hatice Kocalar da “Ben toprağımı savundum. Kimsenin toprağında gözüm yok. Kendi toprağımı savunmak suç mu? Bu söylediklerimi herkes duysun kimseden korkum yok. Şirket de gelsin korkum yok” dedi.

Duruşma 28 Mayıs saat 14.00’a ertelendi.

You may also like

Comments

Comments are closed.