Av. Yakup Okumuşoğlu’ndan İkizdere bilirkişi raporu değerlendirmesi: Yürütmeyi durdurma kararı beklenir

İkizdere direnişçilerinin avukatı Yakup Okumuşoğlu, hazırlanan bilirkişi raporunun gayet yerinde olduğunu belirterek, bu rapor doğrultusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verebileceğini düşündüklerini ifade etti.

Rize İkizdere’de yapılmak istenen taş ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) “Gerekli değildir” kararına karşı açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu hakkında konuşan İkizdere direnişçilerinin avukatı Yakup Okumuşoğlu, raporun gayet yerinde ve yeterli olduğunu belirterek, “Bu rapor doğrultusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verebileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yedi uzman bilirkişinin hazırladığı raporda, projenin Eskencidere Vadisi‘ne yapımının uygun olmadığı, ekosisteme, çay üretimine, yaban hayatına zarar vereceği kaydedilmişti.

‘Bilirkişi raporu bizce gayet yerinde’

Raporun ayrıntılı bir şekilde hazırlandığı belirten Avukat Okumuşoğlu, raporda projenin doğayı koruyan, çevreye zarar vermeyecek önlemleri içermediğinin ifade edildiğini dile getirdi:

Proje tanıtım dosyasını maden mühendisliği bakımından, jeoloji mühendisliği bakımından, orman mühendisliği bakımından, ziraat mühendisliği bakımından, çevre ve inşaat mühendisliği bakımından bu uzmanlıklara giren alanlar bakımından ayrıntılı bir şekilde incelemiş ve her bir uzmanlık alanı kapsamındaki verili taahhütlerin yeterli, doğayı koruyan, çevreye zarar vermeyecek önlemleri içermediğini söylüyor. Bunlarla ilgili olarak da her bir başlık altında nelerin eksik olduğunu da ayrıntılı bir şekilde, bilimsel esaslara dayalı olarak bildirmiş. Bilirkişi raporu bizce gayet yerinde ve yeterli bir rapor. Dolayısıyla bu rapor doğrultusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verebileceğini düşünüyoruz.”

Yürütmeyi durdurma kararı bekleniyor

“Bu rapor doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararının çıkması beklenir” diyen Yakup Okumuşoğlu, bundan sonra yaşanacak süreci de şöyle anlattı:

Usul şu, bilirkişi raporu geldikten sonra rapor taraflara tebliğ edilir. Bu tebligat işlemleri tamamlandıktan sonra iki hafta içerisinde bilirkişi raporuna itiraz edecek olanlar edecekler. Burada bizim açımızdan itiraz edilecek bir husus yok. Ama davalı idare Ulaştırma Bakanlığı. Ulaştırma Bakanlığı aleyhine olan bir rapor olduğu için Bakanlığın itiraz etmesi beklenir.

Bu itirazları mahkeme değerlendirecek. Bu değerlendirme sonrasında bu itirazların bilirkişi raporunu sakatlayacak şekilde olup olmadığına bakılacak. Arkasından mahkeme eğer itirazlar haklı ve doğru itirazlarsa yeni bir bilirkişi yapabilir veya ek bir bilirkişi raporu bilirkişilerden alabilir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra da mahkeme artık yürütmeyi durdurma konusunda bir karar verir. Benim kanaatime göre, bu raporu sakatlayacak herhangi itiraz gelemeyecektir. Çünkü rapor son derece ayrıntılı ve teknik olarak hazırlanmış.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR