Hayvan Hakları

Asya Misk Kedileri Kahve’den muzdarip

0

Kahve konusunda hassas ve cebi dolgun kahve tiryakileri dikkatli olmalı. Şayet, Asya misk kedilerinin yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden yapılan dünyanın en pahalı kahvesi Kopi luwak’ı tükettikleri takdirde vicdani bir boşluğa düşebilirler.

Anavatanı Endonezya olan, Kopi Luwak, ya da Civet kahvesi olarak bilenen bu kahve, Asya misk kedilerinin tükettiği kahve çekirdeklerinden üretilmekte.2007 yılında gösterime giren “Bucket List” (Şimdi ya da Asla) adlı filmle beraber popülerliği artan kahvenin ünü Endonezya’dan ABD ve Avrupa’ya doğru yayıldı. Londra’da bir Outlet’de fincanının 70 pound’a (yaklaşık 200 TL) satılan bu kahve astronomik fiyatı ile her kahve tutkununa hitap etmiyor.

Yüksek satış fiyatı ve kendine has üretim şekline sahip olan Kopi luwak kahvesi Endonezya’da kırsal tarımla uğraşan birçok köyün de şeklini değiştiriyor.

The Guardian Gazetesi’ muhabirlerinden Oliver Milman’ın Endonezya’nın Midan şehrinde bir kahve dükkanına uğramasıyla, Kopi Luwak kahvesinin üretiminde gözardı edilen bir unsura dikkat çekilmiş oldu. Milmann kahve dükkanın arkasından gözlerden uzak tutulmaya çalışılan 20’den fazla küçük kafes içerisinde bitkin halde bulunan Misk kedileri ile karşılaşınca hikayenin peşine düşüyor ve bölgedeki hayvan hakları savunuculğu yapan STK’larla irtibat kuruyor.

Hayvan hakları konusunda çalışan stk’lardan yapılan açıklamaya göre, onbinlerce misk kedisi bu tip küçük kafeslerde tutulup, sağlıksız bir beslenme alışkanlığına maruz bırakılıyor. Bu üretime dahil olan kedi çiftliklerinin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Misk kedisinin türü tehlike altında değil. Fakat, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından “doğada soyu tükenme tehlikesi yüksek” (VU – vulnerable)  adlı kategorisi altında olan binturong adlı kedi türü de aynı eziyete maruz bırakılıyor.

Dışkılarından yararlanmak için neredeyse tamamen kahve çekirdekleri ile  beslenmek zorunda kalan misk kedileri hayatlarının geri kalanını dar kafesler içerisinde geçiriyor.

Hayvan hakları savunucusu Chris Shepherd, durum ile alakalı şunları söylüyor;

”Yaşam şartları berbat! Yaşadıkları vahşi ortamından alınan kediler bu berbat şartlar altından yaşamak zorunda bırakılıyor. Birarada kalmak için mücadele etmelerine rağmen, hayvanlar doğadan ve birbirlerinden koparılıp,  daracık kafesler içerisinde kötü besinlere maruz bırakılıyor.”

“Ölüm oranları yüksek ve bazı türlerin nesli tükenme tehlikesi var. Bu durum kontrolden çıkıyor. Bu kahvenin hangi şartlar altında üretildiğine dair tüketicilerin fazla bilgisi yok. İnsanlar bu canlıların hangi şartlar yaşamak zorunda bırakıldığının farkında olmalı. Farkına oldukları takdirde, bu kahveyi tüketmeden önce bir kez daha düşüneceklerdir. ”

(The Guardian, Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.