Dünyaİklim KriziManşet

Aşırı yağış sonrası sel suları çekilen Vermont’ta hasar tespit çalışmaları başlıyor

0

ABD’nin Vermont eyaletinde aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen sel sularının çekilmeye başlamasıyla ekipler bölgede hasar tespit çalışmalarına başladı.

Yaklaşık iki aylık yağışın günler içerisinde düşmesiyle eyalette yollar, köprüler, evler, araçlar ve işyerlerinin yanı elektrik altyapılarının da selde zarar gördüğü belirtildi. Pazar gününden (8 Temmuz) bu yana 100’ün üzerinde arama kurtarma çalışması gerçekleştirildi.

Eyalet valisi, seli “tarihi ve yıkıcı” olarak değerlendirdi.

Başkent Montpelier‘de ekipler bugün (12 Temmuz) ilerleyen saatlerde enkazı temizleme ve binalarda hasar tespit çalışmalarına başlamayı planlıyor.

Montpelier ile yakınlardaki Berlin kentinde, zarar gören altyapı nedeniyle vatandaşlara selin içme suyunu kirletmiş olabileceği ihtimaline karşı suyu kaynatarak kullanmaları tavsiye ediliyor.

Eyaletin diğer yerlerinde de benzer durumlar yaşanıyor. Ludlow kasabasında, sel suları çekildikçe hasarın boyutu netleşmeye başlıyor.

Eyaletteki birkaç barajın maksimum su kapasitelerine ulaştığına dair endişeler ortaya çıksa da, salı günü Montpelier yetkilileri Wrightsville barajındaki suların çekilmeye başladığını ve çevredeki iki büyük nehrin ikisinin de taşkın seviyelerinin altına düştüğünü aktardı.

Montpelier İlçe Müdürü Bill Fraser da an itibarıyla barajların taşma tehlikesi bulunmadığını söyledi.

‣ ‘Şiddetli yağışlar iklim değişikliğinin beklenen, doğal sonuçları’

‘Tehlikeyi atlatmış değiliz’

Salı günü Winooski Nehrinin taşması sonucu bazı caddelerin sular altında kalması nedeniyle ilan edilen acil durum emirleri de kaldırıldı.

Ancak Vali Phil Scott, vatandaşlardan ilerleyen günlerde dikkatli olmalarını isteyerek “Haftanın ilerleyen günlerinde daha fazla yağmur bekliyoruz ve zemin suya doygun durumda olduğu için yağmurun gideceği bir yer bulunmuyor. Tehlikeyi atlatmış değiliz, zor günler bizi bekliyor” dedi.

Scott, eyaletin bazı bölgelerindeki selin, 2011’de Vermont’ta altı kişinin ölümüne neden olan Irene Tropikal Fırtınası sırasında görülen seviyeleri geçtiğini de sözlerine ekledi.

Son yılların en kötü sel baskınlarından bazılarına da sahne olan New York eyaletinde, 43 yaşındaki bir kadın, köpeğiyle evine ulaşmaya çalışırken Orange County‘de sel sularına kapılarak hayatını kaybetti.

Kırsal alanlardaki ev, iş yeri ve yollarda büyük hasar meydana geldi.

‣ İklim değiştikçe sel ve kuraklıklar daha sık olacak, daha uzun sürecek

İklim krizi ile sel arasındaki ilişki

Sellerin meydana gelmesinde birçok faktör rol oynasa da, insan kaynaklı iklim krizinin neden olduğu atmosferdeki ısınma aşırı yağış olasılığını artırıyor.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin sel, kuraklık, hortum, kasırga, sıcak dalgaları gibi aşırı hava olaylarının görülme sıklığını, şiddetini, etki alanını ve süresini artırıcı etkide bulunduğuna işaret ediyor.

Dünya, kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamasından bu yana yaklaşık 1,2°C ısınmış durumda ve tüm dünyada hükümetler ve şirketler emisyonlarında ciddi kesintiler yapmadığı sürece sıcaklıklar yükselmeye devam edecek.

‣ İklim değişikliği atmosferik nehirleri nasıl daha da kötüleştirecek?

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.