İklim KriziManşetTürkiye

İklim Bilimci Prof. Kurnaz: Şiddetli yağışlar iklim değişikliğinin beklenen, doğal sonuçları

0

Türkiye’de sel felaketleri mayıs ayında artışa geçerek haziran ayında zirve noktasına ulaşıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün Türkiye genelinde meteorolojik afet verilerine göre, bu yıl en fazla afet haziran ayında görüldü.

DHA‘nın aktardığına göre, Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, ağustos ayına kadar beklenmedik yağışların olacağını belirterek, bu durumun insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin doğal ve beklenen bir sonucu olduğunu ifade etti:

“Bu yoğun yağışların olması için havada biraz toz olması gerekiyor. Normalde yağışlı olan bir ortamda havadaki toz yere iniyor. Yazın gerek orman yangınlarından gerek, gerek anız yakmaktan doğan toz havada çok fazla toz olmasına neden oluyor. Bundan dolayı da yağışlar çok şiddetleniyor bu dönemlerde. Yani bugünden başlayarak ağustos sonuna kadar aynı şeyleri yaşayacağız. İklim değişikliği dediğimiz şey bu. Gittikçe bir kriz ortamına gireceğiz. Bu kriz ortamında da daha fazla yağış göreceğiz. Bu gayet doğal. Beklediğimiz şey bu zaten. Çünkü uzun süren kuraklıkların ardından, sağanak yağışlar diyoruz. Her zaman her noktada yağışlar fazlalaştı. Ankara‘da sadece geçtiğimiz haftalardaki sel değil. Haritadan baktığımda her gün bir sağanak yağış o noktalarda bir yere geliyor. Bu yazı böyle geçireceğiz. ağustostun ortasında başlar, temmuzda başlar. Genel olarak baktığımızda her an bu yağışları bekliyoruz. Çünkü havadaki toz miktarı fazla. Havadaki nemin artması bu yağmurların ana sebebini oluşturuyor.”

‣ Türkiye’de sel felaketi neden en çok haziran ayında görülüyor?

‘Doğa artık hatalarımızı affetmiyor’

Sele karşı altyapıların güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Levent Kurnaz, belediye politikaları için önerilerde bulunarak şunları aktardı:

Türkiye‘de partiden bağımsız olarak söylüyorum, hangi belediye olursa olsun kaldırım yapmayı ve çiçek dikmeyi tercih ediyor; çünkü bunlar görülüyor. Dolayısıyla yapılması gerekmesine rağmen çoğu belediye bu ciddi altyapı yatırımlarını nispeten daha sona bırakıyor. Bir basit örnek vereyim: Şanlıurfa‘da kaç can kaybettik o battı-çıktının içinde? Başka belediye yetkilileri ile konuştum, ‘Yine de battı çıktı yapacak mısınız?’ diye sordum. ‘Yapmak zorundayız, başka yolumuz’ yok diyorlar. Bu hangi partinin belediyesi olduğundan bağımsız olarak yaptığımız bir hata ve bu hatalardan vazgeçmek zorundayız. Doğa artık bizim yaptığımız hataları affetmiyor. O yüzden bizim yanlış alt yapı yatırımlarından uzak durmamız gerekiyor şehirlerde.”

‣ Araştırma: İklim değiştikçe sel ve kuraklıklar daha sık olacak, daha uzun sürecek

‘Ölümcül sellerin yüzde 40’ı yazın meydana geliyor’

Almanya‘da Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü‘nde Meteoroloji ve İklim Araştırmaları alanında çalışan Dr. Gamze Koç ise ölümcül sellerin yaz aylarında arttığını belirterek, “Ölümcül olan sellerin yüzde 40’ı yaz aylarında oluyor. Yüzde 24’ü ilkbahar aylarında oluyor. Bu verileri Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri ile de karşılaştırdığımız zaman sellerin en çok haziran ayında olduğu görülüyor” dedi.

‣ Gelişmiş ülkeler bile güvende değil: İklim krizi Batı Avrupa’da sel ihtimalini dokuz kat artırdı

‘Mevsimlerin süreleri kısalıyor’

Dr. Gamze Koç, mevsimlerin tanımının değiştiğini belirterek, “Türkiye hâlâ dört mevsimi yaşıyor ama mevsimlerin tanımı değişiyor. Bununla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar var. Artık mevsimlerin süreleri kısalıyor. Artık mevsimleri matematiksel ve eşit olarak bölmek yerine, bunların süreleri kısalıyor” diye konuştu.

Mevsimlerin sürelerinin bölgeler özelindeki değişimine dikkati çeken Koç, şunları söyledi:

“Özellikle İç Anadolu‘da Ege‘de Akdeniz‘de daha kısa sonbahar yaşanıyor ya da Karadeniz‘de daha kısa bir ilkbahar yaşanıyor. Bunlar iklim değişikliğine bağlı olarak mevsimlerin ortalama yağış ve sıcaklık değerleri değişiyor sadece. Hâlâ dört mevsim diyebiliriz ama özellikleri değişiyor. 60 sene önce ortalama sıcaklık 20 dereceyse, 25 derece oluyor. Daha sıcak bir ilkbahar olabiliyor, daha sıcak bir yaz olabiliyor. Daha kısa oluyor ya da ortalama yağışı artıyor ya da azalıyor.”

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.