ManşetDoğa Mücadelesi

Artvinli köylüler HES katliamını görüntüledi

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Artvin Yusufeli‘nde Yaylalar (Hevek) ve Demirdöven (Zamman) köylerinin ortak merası olan araziden geçen Hevek Çayı üzerinde yapılmak istenen hidroelektrik santralinin yarattığı doğa katliamı yöre halkı tarafından görüntülendi.

ErariElektromekanik Enerji Sanayii ve Tic. L td. Şirketi’nin ihalesini aldığı santral projesinin vadi yamaçlarında gerçekleştirdiği ağaç katliamı ve dere yatağına boşaltılan hafriyatları görüntüleyen köylüler, dere yatağının da genişletilmeye çalışıldığını kaydetti. 

Şirket altı yıldan beri köylerin tepkileri nedeniyle yapamadığı santral için yaklaşık 25 gün önce iki tabur askerle vadiye giderek çalışmalarına başlamıştı. 

Kestikleri ağaçları ısınmak için kullanıyorlar

Şirket çalışanlarının rahat çalışması için jandarmanın nöbet tuttuğu vadide, muhtarlar da dahil olmak üzere çalışma alanına dışarıdan kimse sokulmuyor. Vatandaşlar çalışanların kestiği yüzlerce ağacı ısınmak için yaktığını belirterek sorumluları göreve çağırdı.  

Altı yılda üç kez çalışmaları engellemeyi başaran köylüler, hukuksuz olduğunu söyledikleri santrale yönelik tepkilerini de sürdürüyor. Artvin İl Genel Meclisi’nden AKP ve MHP oylarıyla imar izni çıktığını hatırlatan vatandaşlar, itiraz süresinin bile beklenmeden jandarmalar eşliğinde çalışmaların sürdürülmesine öfkeli.

Ne olmuştu?

Artvin’in Yusufeli ilçesi Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve Regratörü projesine, yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyor. 

2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı Ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin çalışmaları köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı. Şantiye alanında toplanan yaklaşık 500 köylü işletme binalarının yapımına engel olmuştu. Şirketin pasa sahası ile ilgili meraların kiralanmasına karşı köy muhtarlıkları tarafından davalar açılırken, pasaların dökümüne Yaylalar köylüleri kamyonları taşlayarak engel olmuşlardı. Köylülerin direnişi sonrası şirket yaz aylarında malzemelerini alarak bölgeyi terk etmişti. Yaylalar Köyü’nün HES’e karşı açtığı dava, yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay’a taşındı ve halen sürüyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.