ManşetDoğa MücadelesiYerel

Artvin Yusufeli’de HES katliamı devam ediyor

0
Fotoğraf: İsmail Bayram

Haber: Gençağa Karafazlı

Artvin Yusufeli ilçesinde yer alan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylerinde yaşayan yurttaşların daha önce üç kez kovduğu ERARİ hidroelektrik santral (HES) şirketi jandarma eşliğinde on gün önce başlattığı çalışmalara devam ediyor.

Şantiye hazırlıklarına başlayan şirket, dozerlerle çalışmalarını sürdürüyor. Yurttaşlarının yaşananlara karşı hukuksal mücadeleleri sürerken şirket şantiye alanını açmak için dozerlerle çalışmaya başladı. Demirdöven köy muhtarı Hafız Aslan Peker ERARİ HES şirketinin yaptığı çalışmaları görüntüledi.

‘Jandarma işini yapıyor, şirket katliamını’

Muhtar Peker, “Şirket yasa tanımaz bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bizim avukatlarımız AKP ve MHP oylarıyla Artvin il genel meclisi İmar komisyonunda onaylanan HES projesine karşı açacağımız davanın çalışmalarını tamamlamış durumdalar” ifadelerini kullandı.

İmar komisyonunda kabul edilen ancak daha neyin nasıl olacağı konusunda bir karar açıklanmadan ve taraflara herhangi bir şey tebliğ edilmeden şirketin çalışmalara başladığını belirten Peker, “ERARİ A.Ş hukuksuz bir şekilde yaşam alanlarımızı katletmeye devam ediyor. Jandarma çalışma yapan şirketi korumaya devam ediyor bizlerin vadiye girmesine müsaade etmiyor, hafta içi Jandarma nöbete devam etti hafta sonu ise zaten çıkma yasağı var. Kısacası Jandarma işini yapıyor şirket de katliamını” dedi.

‘Çaresiz şekilde katliamı seyrediyoruz’

Peker konuşmasına “Şirket dozeri dağları delmeye ormanları katletmeye devam ediyor. Şu ana kadar ne kadar ağaç katlettiğini söylemek mümkün değil yani kalbimize girdiler doğanın kalbindeler görüntülerde görülüğü gibi kırıp dokuyorlar vicdanlar sızlıyor ancak anlaşılıyor ki onların vicdanlarında sızlama yok” sözleriyle devam etti.

“Su için Tüneller mı açmaya çalışıyorlar sorusuna ise muhtar Peker “Şimdilik doğanın kalbine saldırmış durumdalar görüldüğü gibi dağ taş demeden ilerliyorlar. Ne yaptıklarını neden bu dağa saldırdıklarını da anlamış değiliz” sözleriyle cevap verdi.

Peker, son olarak “Yazıktır günahtır vicdansızlıktır bu yapılanlar yaşam alanlarımızı yok ediyorlar. Bizler de çaresiz bir şekilde seyretmekten başka bir şey yapamamamızın üzüntüsünü yaşıyoruz bunlar yargı sürecini de beklemiyor kırıp döküyorlar yazıklar olsun” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Geçen aylarda Artvin’in Yusufeli ilçesine incelemelere bulunmak üzere gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, aracından iner inmez yanına gelen Demirdöven Köyü Muhtarı Hafız Aslan Peker’in HES tepkisiyle karşılaşmıştı.

Peker, Bakan Adil Karaismailoğlu’nun yanına giderek “Sayın Bakanım, Demirdöven Köyü ve Yaylalar Köyü sınırları içerisindeki Yamaç Tipi HES projesini köylülerimiz istemiyor. Şu an bölgeye konuşlandırılan şirketin şantiyesi yaşam alanlarını tahrip etti. Erarı firmasının hiçbir izni olmamasına rağmen bu alanda nasıl durabiliyor? Bu mera alanı bahse konu şirkete yani HES firmasına usulsüz tahsis edilmiştir.  Yaşananlardan il başkanımız ve milletvekilimizin de haberi var. Biz köylüler olarak burada HES istemiyoruz. Bu projenin iptal edilmesini talep ediyoruz” demişti.

Artvin Yusufeli’nde Yaylalar (Hevek) ve Demirdöven (Zamman) köylerinin ortak merası olan arazide Hevek Çayı üzerinde HES yapmak isteyen Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, köylerin tepkileri nedeniyle yıllardır yapamadığı santral için karantina günlerinde harekete geçmişti.

2015 yılında engel olunmuştu

Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve Regratörü projesine yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyorlar.

2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin çalışmaları köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı.

Şantiye alanında toplanan yaklaşık 500 köylü işletme binalarının yapımını engel olmuştu.   Şirketin meraları kiralanmasına karşı köy muhtarlıkları tarafından davalar açılırken Yaylalar köylüleri kamyonları taşlayarak engel olmuşlardı.

Köylülerin kararlı direnişi sonrası şirket yaz aylarında araç gereçlerini alarak bölgeyi terk etmişti. Yaylalar köyünün HES’e karşı açtığı dava, yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay’a taşındı ve halen sürüyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.