Dünya

Artan altın fiyatları ABD’de ‘altın arayıcılarının’ sayısını arttırıyor

0

Altın fiyatları tüm dünyada artarken, Amerika’nın bazı yerlerinde de amatör olarak altın aramaya ilgi duyanların sayısı arttı. 1800’lü yılların sonunda başkent Washington yakınlarındaki, Virginia eyaletinde altın madenciliği yaygındı. Bu yüzden günümüzde altın arayanların bazıları bu eyaleti seçiyor. Altın sayesinde kısa yoldan zengin olmayı umanlar, gerekli araç-gereci satın aldıktan sonra geçmişte altın çıkarılan yerlerin yolunu tutuyor.

Todd Bonshire, 18. Yüzyıl’dan kalma bir altın madeninden müzeye dönüştürülen Monroe Park’ın müdürü.Bonshire, ziyaretçilere, altın madenciliğinin zengin geçmişini anlatıyor, altını nasıl arayacaklarını gösteriyor:

“Buraya çok sayıda kişi gelip altın aramak için araç-gereç satın aldı. Sonra da altın bulmak için yollara düştüler. Altının onsu 1800 Dolar’ı aşınca ilgi daha da arttı.”

1782 yılında, Thomas Jefferson, bir kişinin, Virginia’daki Fredericksburg kenti yakınlarında altın bulduğunu yazınca, tüm eyalette altın arayışı başladı. 19’uncu yüzyıla gelindiğinde, Fredericksburg’daki altın madenlerinin sayısı 19’u bulmuştu.

Altın, genelde kuvars taşının içinde yer alıyor. Bu yüzden de madenciler birkaç ons altın bulabilmek için bazen tonlarca kuvars taşını toprak altından çıkartmak zorunda kalıyor.

Bonshire, “Burada küçük bir çatlak görüyorsunuz, burada da kükürt taşları, bakın birisi bu taşı açmış, içinde küçük bir oyuk var. Burada altın varmış. Altın aynı şekilde kuvars taşının içinde de bulunabilir,” diyor.

Yağmur, kar gibi doğal koşullar nedeniyle kuvars taşlarının kırılması üzerine altın dere yataklarına da karışıyor. Bonshire, “Böyle eleyince hafif olanlar üste çıkarken, ağırlar altta kalıyor. Bu gördüğünüz siyah kum aslında demir… Bu yüzden de altta kalıyor,” diyor.

Altın sudan tam 19 kat daha ağır. Daha az yoğun olan maddeler elenince, ağır maddeler geride kalıyor. Ancak altın aramak hiç te kolay değil. Bill Oliver emeklilik günlerini altın arayarak geçiriyor. Oliver Kuzey Virginia Altın Arayanlar Kulübü üyesi. Son toplantıda toplam 10 kişiymişler. Çoğu altından zengin olmayı umuyor. Ama Oliver bunun az bir ihtimal olduğunu söylüyor:

“Ne zaman büyük bir altın parçası bulacağınız hiç belli değil. Buralarda son 10 senede büyük miktarda altın bulan olmamış. Altın elbette var, ama biz daha bulamadık.”

Oliver için altın aramak sadece bir hobi:

“Son bir yıl içinde 20 Dolar’lık bile altın bulmadım. Bu işten para kazanılmaz. Virginia’da altın bulmak için iyi teçhizat almanız lazım. Bu da yüklüce bir para demek. Bu yüzden yatırdığınız parayı geri almak çok uzun sürüyor. Bu işten para kazanlar, araç-gereç satanlar.”

Ama bazıları için, altın aramak hala zevkli bir uğraş. Birgün çok miktarda altın bulmak ise herkesin umudu.

(Jeff Swicord – Voa)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.