2016’dan bu yana arşivin toplumsal hafızadaki yeri ve işlevine dair sorular sormayı amaçlayan Arşivden Sonra? oluşumu, İzmir yangınını tartışmaya açıyor. Arşivden Sonra? konuşma serisinin yeni konuğu araştırmacı Talat Ulusoy. Etkinlik 26 Mart Salı günü saat 19.00‘da, DEPO‘da gerçekleşecek.
Türkiye’de hatırlama kültürünün gelişmesi için çalışmalar yapan Yüzleşme Atölyesi’nin yürütücüsü Talât Ulusoy, 1922 yılında meydana gelen İzmir Yangını üzerine yapacağı Gölgeler ve Hakikat: İzmir Üzerine Bir Yüzleşme başlıklı konuşmasında, yangınla birlikte kaybolan Smyrna kültürünü, mülkiyeti el değiştiren malların akıbetini ve savaş sonrası bölgede gerçekleşen demografik değişimin günümüze kadar ulaşan etkilerini inceleyecek.
Ulusoy’un 1990 yılından beri kendi çabalarıyla oluşturduğu kişisel arşivinde İzmir ve çevresinin yangın öncesi ve sonrası durumuyla ilgili sayısız belge ve fotoğraf bulunuyor. Ulusoy, bu arşivden yararlanacağı konuşmasında Evangeliki Okulu, Takfor Efendi Yalısı, Esir Hanı gibi hafıza mekânlarının hatırası ışığında İzmir’e, sıfırlanan bir geçmiş üstüne inşa edilmiş bir şehir olarak bakacak.
Talât Ulusoy
1948 yılında İzmir’de doğan Talât Ulusoy, 1971’de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek Lisans eğitimini 1974 yılında Ege Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamlayan Ulusoy, 1990’da Türkiye’nin ilk legal komünist partisi olan Türkiye Birleşik Komünist Partisi’nin kuruluşunda yer aldı. 2009 yılında, Türkiye’de yakın tarihle yüzleşme bilincinin yaygınlaşması amacıyla Yüzleşme Atölyesi’ni kurdu. 2017’de Hrant Dink Vakfı’nın düzenlediği İzmir ve Çevresi: Toplumsal Değişimin Yüz Yılı başlıklı konferansın katılımcılarından olan Ulusoy’un son dönemde yayınlanan yazıları arasında “Spartalıyanlar ve Kordon’daki Konak” (Toplumsal Tarih, 2016), “İzmir’in Hafızası” (Birikim Dergisi, 2017) ve “İzmir’in 6-7 Eylül’ü” (Agos Gazetesi, 2018) bulunmaktadır.
(Yeşil Gazete)