Arktik’te kirli yakıt yasağı yürürlüğe girdi

Arktik sularında gemiler için en kirli ve iklimi en fazla zarara uğratan yakıtın kullanımı yasaklandı. Ancak, çeşitli boşluklar nedeniyle yasağın etkisi sınırlı olacak.

Arktik sularında gemiler için en kirli ve iklime en fazla zarar veren Ağır Yakıt Yağı (HFO) kullanımı yasaklandı. Dünyada özellikle tankerlerde yaygın olarak kullanılan, katran benzeri, kalın ancak nispeten ucuz bir yağ olan HFO’nun yanmasıyla yayılan siyah karbon; kar ve buzu eriterek Arktik’te büyük zararlar yaratıyor.

Yasağın hemen etkili olmayacağını söyleyen kampanyacılar, pek çok geminin 2029 yılına kadar bu yakıtı kullanmaya devam edebileceğini belirtiyor.

Ağır yakıt yağı (HFO) nedir?

HFO, petrol rafinerilerinde kalan atıklardan üretiliyor ve genel olarak okyanuslar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Arktik için ise bu tehdit daha büyük. Bu yakıtın özellikle soğuk sulara döküldüğünde, temizlenmesinin neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor. HFO ayrışmıyor, tortularda kalıyor ve hassas ekosistemlere zarar veriyor.

İklim açısından bu yağ hem büyük miktarlarda ısı tutucu gaz üretiyor, hem de siyah karbon adı verilen kurum parçacıkları yayıyor. BBC’ye konuşan Clean Arctic Alliance grubundan Dr. Sian Prior, “Siyah karbon, atmosferdeyken ısıyı çeker ve sonra kar ve buz üzerine yerleşerek erimeyi hızlandırır” diyerek açıklıyor.

HFO’nun kullanımı ve taşınması 2011’de Antarktika‘da yasaklanmıştı. Çevreciler, bu yasağı kuzey sularına genişletmek için yıllardır mücadele veriyordu ve nihayet 2021’de Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ülkelerini yasağı uygulamaya ikna etti. Yasağın Arktik sularında yürürlüğe girmesi aktivistler için bir ilerleme olsa da, yasalardaki çok sayıda boşluğun bu yeni uygulamanın etkisini sınırlayacağı düşünülüyor.

Arktik
Fotoğraf: Martijn Baudoin / Unsplash

Düzenlemelere göre, “korumalı yakıt tankı” olan gemiler yasaktan muaf tutulacak. Arktik’e sınırı olan ülkeler, kendi karasularındaki gemilere muafiyet tanıyabilecek. Bölgedeki en büyük oyunculardan biri olan Rusya‘nın, kuzey sularında faaliyet gösteren 800’den fazla gemisi bulunuyor ve yeni IMO düzenlemesini uygulamıyor. Bu muafiyetler 2029’a kadar sürecek ve etkisi büyük olacak; Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi‘ne göre, HFO kullanan gemilerin yüzde 74’ü bu yakıtı kullanmaya devam edebilecek.

Bazı gözlemciler, Arktik’te artan petrol çıkarma çabalarının, bu sularda HFO kullanımında bir artışa yol açabileceğini düşünüyor. WWF‘den Dr. Elena Tracy, “Petrol ve gaz tankerleri HFO kullanımını artıran gerçek bir etken. Rusya Arktik‘inde petrol ve gaz projelerinin artışını göreceğiz ve LNG tankerlerinin kullanımıyla HFO hacmi de artacak” dedi.

Kampanyacılar, alternatif yakıtların mevcut olduğunu ve denizcilik sektörünün ve Arktik’te faaliyet gösteren ülkelerin yasağı ciddiye almalarını umuyor. Norveç, HFO yasağı konusunda örnek bir ülke olarak gösteriliyor.

Norveç hükümeti, Svalbard takımadaları çevresinde güçlü bir HFO yasağı uyguladı. 2024 yılı içerisinde bir İrlanda gemisi, bu bölgede HFO kullandığı için bir milyon Norveç kronu (93 bin dolar) para cezasına çarptırıldı. Kampanyacılar Arktik’in zaman kaybetme lüksü olmadığını ve bu tür eylemlerin hemen şimdi gerekli olduğunu belirtiyor.

Clean Arctic Alliance grubundan Dr. Prior, “Bilim insanları, 2030’larda Arktik’te buzsuz ilk günleri göreceğimizi, hatta 2030 kadar erken bir tarihte bile olabileceğini söylüyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde siyah karbon emisyonlarını azaltmaya ve bu yağların kullanımını sınırlamaya başlamamız gerekiyor. Ülkeleri daha hızlı hareket etmeye çağırıyoruz. Denizcilik endüstrisini doğru olanı yapmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR