2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Arınç’ın seçimlerin ertelenmesi önerisine muhalefetten yanıt: Savaş mı var, zamanında yapılmalı

0

AKP Kurucular Kurulu üyesi Bülent Arınç, 22’nci Dönem TBMM Başkanı sıfatıyla yayınladığı açık mektupta, 6 Şubat depremlerinin yarattığı olumsuzluklar dolayısıyla genel seçimlerin bir yıl ertelenerek yerel seçimlerle birleştirilmesini istedi.

6 Şubat depremlerinde yaşanan büyük can kaybı ve yıkıma işaret eden Arınç,  “Vatandaşlarımız şu an seçim değil yaşam mücadelesi veriyor” dedi.

Seçimlerin ertelenmesi fikrine karşı çıkan siyasal partiler ve yorumculara seslenen Bülent Arınç, böyle bir dönemde acılarıyla yüzleşen vatandaşlarımıza karşı seçim propagandası mı yapacaksınız, oy mu isteyeceksiniz? Aday mı olacaksınız, miting mi yapacaksınız? Bunları hangi yüzle yapacaksınız?”diye sordu.

AKP’nin seçimleri 18 Haziran’dan sonra, altı ay ya da bir yıl ertelemek istediği parti kulislerinde sıkça konuşuluyor. Gazeteciler Mehmet Tezkan ve Fatih Altaylı AKP’de seçimlerin YSK eliyle bir yıl kadar ertelenmesinin ve yerel seçimlerle birleştirilmesinin planlandığını yazmıştı.

Kulis: Seçimler bir yıla kadar ertelenebilir

Ancak muhalefet partileri bu girişimlere karşı ve 18 Haziran’da hem Cumhurbaşkanı’nın hem de Meclis’in görev süresinin biteceğini hatırlatarak, seçim ertelemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu söylüyor.

Kılıçdaroğlu: Acilen seçim takvimi belirlenmeli

Murat Yetkin‘e konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  Arınç’ın dillendirdiği talebi, seçim iradesinden kaçma çabası olarak değerlendirdi.

Yapılması gerekenin ivedilikle seçin tarihinin belirlenmesi ve YSK’nın gerekli düzenlemeleri yapması olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Anayasa’nın çok açık olduğunu, ancak savaş halinde seçim ertelenebileceğini kaydetti:

“Savaş olmadığına göre seçim ertelenemez. Hiç kimse Anayasanın, yasaların dışında gerekçeler uydurarak kendisine özgü bir hukuk normu oluşturamaz. Anayasa var. “Türkiye hukuk devletidir” diyorsak yapılamaz.

Bülent Arınç’ın YSK’nın deprem bölgesinde sağlıklı çalışamayacağını iddiasına CHP lideri şu yanıtı verdi:

“Büyük bir deprem oldu, farkındayız. Göç hareketleri var, farkındayız. Ancak bugünkü teknolojik imkânlarla bu sorunlar kolaylıkla aşılabilir.
Bir kere herkesin bir T.C. numarası var. Yüksek Seçim Kurulunda herkesin kimlik bilgileri bulunuyor. Adres değişikliklerini de kolaylıkla saptamak mümkün. Seçim tarihi netleştiğinde YSK oturur çalışır, bütün bunları düzenler, seçmen listelerini oluşturur. 14 Mayıs’ta olacaksa üç ay, 18 Haziran’da, zamanında yapılacaksa dört aydan fazla zaman var. Bu süre içinde YSK görevini aksatmadan rahatlıkla yapabilir.”

İktidarın seçimden kaçmak için ertelemek istediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bunu YSK üzerinden hayata geçirmek yani kendi çıkarlarına göre bir defaya mahsus özel kararlar aldırmak istiyorlar.  Tekrar ediyorum; kimseye özgü hukuk normu oluşturulamaz. Yapılması gereken, ister erken seçim olarak 14 Mayıs, ister zamanında 18 Haziran olsun, ivedilikle seçim tarihinin belirlenmesidir. Seçimden kaçmanın hiç kimseye bir yararı yoktur. Ancak zararını tüm ülke çekecektir” diye konuştu.

Demirtaş: Açıkça siyasi darbe olur

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş da sosyal medya hesabından  “seçim erteleme” tartışmasına dair açıklama yaptı:

“Gelen bilgilere göre, herkes felakete yoğunlaşmışken bir grup hukukçuya, seçimlerin ertelenmesi için çalışma yapılması talimatı verilmiş. Bir kez daha, oldu bitti yaparak Anayasa’yı yok saymaya hazırlanıyorlar. Seçimler, Anayasa’nın 78. maddesine göre sadece TBMM’de ve resmen ilan edilmiş savaş hali kararıyla ertelenebilir. Bunun istisnası yoktur.

TBMM’yi yok sayıp seçimleri erteleme kararı almak, açıkça siyasi darbe olur. Anayasal suç olmasına rağmen seçimler bir kez ertelenirse bunun önü açılır ve kimse Yüksek Seçim Kuruluna bir daha seçim kararı aldıramaz. Deprem felakettir, diktatörlüğe geçiş için “Allah’ın lütfu” değildir. Halk buna izin vermez, nokta.”

İYİ Parti ve DEVA da karşı

Seçimlerin deprem nedeniyle ertelenmesine İYİ Parti ve DEVA Partisi‘nden de karşı çıkış geldi.

İYİ Parti lideri Meral Akşener geçen hafta sonu yaptığı açıklamada, seçimlerin 18 Haziran’da yapılması gerektiğini söylemiş, “14 Mayıs’ta yapılması zor görünüyor, zamanında 18 Haziran’da yapılır… Biz siyasiler de bu seçimin kesinlikle yapılmasını sağlamakla yükümlüyüz” demişti.

Arınç’ın açıklamalarının ardından İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu konuyla ilgili açıklama yaptı.

Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Öncelikli hedefimiz yaralarımızın hemen sarılmasıdır. İşte hem bu sürecin ve ülke sorunlarının etkin çözümü hem de Anayasamıza göre seçimlerin vaktinde gerçekleşmesi İYİ Partinin temel yaklaşımı olacaktır” dedi.

Zorlu’nun paylaşımı şu şekilde:

“Seçim tarihiyle ilgili bazı açıklamalar kamuoyuna yansımaktadır. Elbette öncelikli hedefimiz yaralarımızın hemen sarılmasıdır. İşte hem bu sürecin ve ülke sorunlarının etkin çözümü hem de Anayasamıza göre seçimlerin vaktinde gerçekleşmesi İYİ Partinin temel yaklaşımı olacaktır.”

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, Anayasa’nın 78’inci maddesine göre Meclis’in sadece savaş durumunda seçimi bir yıl erteleyebileceğine dikkat çekerek, “YSK’nın seçim tarihlerini değiştirme yetkisi olduğunu kabul etmek, YSK’nın Anayasa’dan, kanunlardan ve yasama organı TBMM’den üstün olduğu anlamına gelir” dedi. Şahin, seçimin yasalara göre 18 Haziran’da yapılmasını uygun gördüklerini belirtti.

You may also like

Comments

Comments are closed.