10 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından felaketin yaraları sarılmaya çalışılırken, seçimlerin zamanında yapılıp yapılamayacağı da tartışma konusu oldu.
Kulislerde seçime ilişkin senaryolar da konuşulmaya başlandı. Buna göre seçimin 18 Haziran’a kalmasının dışında başka bir olasılık daha var.
Halk TV‘den Mehmet Tezkan‘ın aktardığına göre, seçimlerin eylül ayına sarkma ihtimali de bulunuyor. Tezkan’ın analizine göre, senaryolar şu şekilde:
Senaryo 1: 14 Mayıs
Seçim tarihine dair görüşlerden birine göre, Erdoğan söz verdiği tarihi değiştirmeyecek ve seçim 14 Mayıs’ta yapılacak.
Senaryo 2: 18 Haziran
Ağır basan diğer ihtimal, seçimin Anayasa‘nın öngördüğü tarih olan 18 Haziran’da yapılacağına yönelik. Çünkü 14 Mayıs’ta seçim olması için Erdoğan’ın 10 Mart’ta seçim kararı alması gerek ve bu zor görünüyor.
Senaryo 3: Eylül
Depremden 13 milyon insan etkilendi ve 10 milyona yakın seçmen yer değiştiriyor. Bu nedenle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçmen kütüklerinin yok olması nedeniyle ve kayıtların yenilenmesi ihtiyacıyla “Önemli bir seçmen kitlesini saf dışı bırakamam. Seçimi etkiler” diye karar alarak seçimi eylül ayına öteleyebilir.
Senaryo 4: 2024
Konuşulan bir başka olasılık da seçimin bir yıl ertelenerek 2024 yılında yerel seçimle birleştirilmesi.
Anayasa’ya göre savaş hali dışında seçim ertelenmiyor. Ancak Erdoğan büyük deprem ve depremin ekonomiyi daha da sarsacağını gerekçe göstererek ülke çapında OHAL ilan edebilir. Meclis anında onaylar. Seçimi bir yıl ertelediğine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi yayınlar.
Bu kararnamenin ardından Anayasa Mahkemesi’ne itirazda bulunulabilir. Ancak Anayasa Mahkemesi OHAL döneminde Cumhurbaşkanı Kararnamesi’ne bakmayacağını ilan edip elini kolunu bağladı.
Bu durumda YSK’ya başvurulur. Ancak Cumhurbaşkanı Kararnamesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne yönlendirir. Bu şekilde seçimlerin yapılması 2024’ü bulabilir.
Altaylı: Seçimi YSK’ya erteletmeyi planlıyorlar
HaberTürk yazarı Fatih Altaylı da iktidar kanadınca deprem nedeniyle seçimlerin ertelenmesinin ele alındığını belirtti:
“Mevcut durumun, zaten bıçak sırtı giden bir seçim sürecini iktidar açısından iyiden iyiye olumsuz hale getirmesi sonucunda seçimin ertelenmesinin iyiden iyiye gündemde olduğu belli.
Ben de birkaç gün önce Anayasa Mahkemesi’nin eski bir kararına atfen iktidarın şansını denemek isteyebileceğini yazdım. Pek çok hukukçu arayıp bunun mümkün olmadığını anlattılar” diye yazdı.
İktidarın seçimleri erteletme işini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) paslayacağını savunan Altaylı, “Önce bir seçim kararı alınacak. Sonra YSK, 4 ilde tamamen 6 ilde ise kısmen seçim sürecini yürütmesinin fiilen imkansız hale geldiğini bildirecek ve seçimlerin ertelenmesini isteyecek. Böylelikle seçimler en az 6 ay, muhtemelen bir yıl ertelenecek” ifadelerini kullandı.