ManşetSağlık

Araştırmaya göre zehirli kimyasallar iç mekân havasını kirletiyor

0
Fotoğraf: Shutterstock

Yeni bir çalışma, zehirli PFAS bileşiklerinin ev, sınıf ve mağazaların içindeki havayı endişe verici seviyelerde kirlettiğini buldu.

Rhode Island Üniversitesi ve Yeşil Bilim Politikaları Enstitüsü‘nden araştırmacılar, 20 bölgede iç mekan havasını test etti. İncelenen 17 yerde kimyasal maddeler tespit edildi.

The Guardian’dan Tom Perkins’in haberine göre havada taşınan bileşiklerin, halı ve giysi gibi PFAS ile işlenmiş ürünlerden koptuğu ve toza tutunduğu veya kapalı ortamda serbestçe yüzdüğü düşünülüyor.

Üçüncü bir yol kimyasal soluma

Uzmanlar daha önce insanların PFAS’a maruz kalma yollarının gıda ve su olduğunu düşünüyordu. Ancak yeni çalışma insanların zamanlarının yüzde 90’ını iç mekanlarda geçirdiğine dikkat çekti. Bulgular kimyasal solumanın muhtemel üçüncü yol olduğunu belirtiyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından kıdemli bilim insanı Tom Bruton, bu üçüncü yol için “PFAS’a maruz kalmanın hafife alınan ve potansiyel olarak önemli bir kaynağı” yorumunda bulundu.

PFAS nedir?

PFAS veya per- ve polifloroalkil maddeler; ürünleri suya, lekeye veya ısıya dayanıklı yapmak için kullanılan yaklaşık 9 bin bileşikten oluşan bir sınıf.

Çok etkili oldukları için kimyasallar düzinelerce endüstride kullanılıyor ve leke koruyucular, halılar ve ayakkabılar gibi binlerce günlük tüketici ürününde bulunuyor.

Tekstil üreticileri bunları su geçirmez giysiler üretmek için kullanıyor. Ayrıca zemin cilalarında, yapışmaz pişirme kaplarında, gıda ambalajlarında, kozmetik ürünlerinde, yangın söndürme köpüğünde ve çok daha fazla üründe yer alıyor.

Ciddi sağlık sorunları ile bağlantılı

PFAS, doğal olarak parçalanmadığı için “sonsuza kadar kimyasallar” olarak adlandırılıyor. İnsanlar da dahil olmak üzere hayvanlarda birikiyor ve kanser, doğum kusurları, karaciğer hastalığı, tiroid hastalığı, bağışıklığın azalması, hormon bozulması ve bir dizi başka ciddi sağlık sorunuyla bağlantılı.

Kimyasallar o kadar yaygın olarak kullanılıyor ki havadaki tüm PFAS’ların nereden geldiğini kesin olarak söylemek zor. Ancak yeni çalışma kimyasalların bazı bölgelerdeki halılarda ve giysilerde de varlığını tespit etti.

Çevre Bilimi ve Teknolojisi’nde salı günü yayınlanan çalışmada, havayı kontrol etmek için yeni bir PFAS ölçüm tekniği kullanıldı. Birkaç anaokulu sınıfında özellikle yüksek seviyeler kaydedildi.

En yaygın türe dikkat çekildi

Ayrıca, çalışmanın tespit ettiği PFAS türleri de dikkate değer. En yaygın olanı, zemin cilalarında, leke koruyucularda ve gıda ambalajlarında kullanılan bir bileşik olan 6:2 FTOH.

Endüstri daha önce 6:2 FTOH’nin güvenli olduğunu iddia etmişti. Ancak şu anda bilim dünyası ve federal kurumlar 6:2 FTOH ile böbrek hastalığı, kanser, nörolojik hasar, gelişim sorunları, benekli dişler ve otoimmün bozukluklar arasında ilişki olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar genç hayvanlar ve kimyasallara maruz kalan anneler arasında daha yüksek ölüm oranları da buldu.

Tehlikeli maddenin üretimi sürüyor

Yeni çalışma ayrıca, ABD’deki büyük PFAS üreticilerinin çok tehlikeli olduğu için üretimden aşamalı olarak vazgeçtiklerini iddia ettikleri bir bileşik türü olan yüksek seviyelerde 8:2 FTOH buldu.

Varlığı, tüm şirketlerin bunu aşamalı olarak kaldırmadığını veya kimyasalın aşamalı olarak kaldırılmadığı ülkelerde üretilen ürünlerde olduğunu gösteriyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.