Antarktika’da sıcak dalgası: Deniz buzu yüzde 26 azaldı

Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, Antarktika deniz buzu miktarı mart ayında ortalamanın yüzde 26 altında tespit edildi. ölçülen en düşük ikinci seviye.

Ross ve Amundsen denizlerindeki buz seviyesi özellikle düşük olarak tespit edildi.

Mart ayında kıtayı daha sıcak bir hava kütlesi etkisi altına almış ve Concordia araştırma istasyonunda ölçülen sıcaklıkları, bölgenin normali olan ortalama -55 dereceden, yeni bir rekor olan -11,5 derece seviyelerine çıkarmıştı.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/hem-guney-hem-kuzey-kutbunda-rekor-sicaklik-olculdu/

Euronews‘in aktardığına göre, Fransa’nın Grenoble Alpes Üniversitesi‘nden iklimbilimci Jonathan Wille, kıtada yaşanan iklim olaylarını şöyle açıkladı: “Antarktika iklimini yakından izliyor ve bu tamamen emsali olmayan bir durum. Kıtaya ilişkin kayıtlarımız  dünyanın geri kalanı kadar eski olmasa da bu, Haziran 2021’de Kuzeybatı Pasifik’te gördüğümüz sıcak dalgasına benzer bir olay. İklim sistemine dair bildiklerimizi yeniden düşündüren türde bir gelişme.”

Antarktika deniz buzu seviyesi anormallikleri. (Görsel: Euronews) 
Amundsen ve Ross denizleri (Görsel: Euronews) 

Alışılmadık yumuşak kar yağışı

Dome Concordia araştırma istasyonu, kıtanın yüksek bir noktasında bulunuyor ve bölge kuru bir havaya sahip. Kıyıdan bin kilometre uzakta ve rakımı üç bin metreden fazla olan alan, normalde donmuş bir çöl şeklinde. Ancak mart ayı ortalarında, bölgede sıcaklıklar eksi 11,5 dereceye kadar yükseldi.

Fransız Kutup Enstitüsü‘nden (Institut Polaire Français) buzbilimci Julien Witwicky,  “Kar, 10 cm birikti. Genelde bir yılda yağan kardan daha fazla. Birkaç gün boyunca, sert bir karın üzerinde yürümek yerine, yumuşak bir kara bata çıka yürüdük. Antarktika’dan çok Fransız Alplerine benzer bir tabloydu” dedi.

Concordia’daki alışılmadık kar yağışı daha geniş bir eğilimin bir parçası olabilir. Yine yüksekte ve iç kesimlerde bulunan Almanya’nın Kohnen istasyonu, kar yağışının son yirmi yılda yüzde 20 oranında arttığını bildirdi.

Geçen yıl da Almanya’ın denizel Neumayer istasyonu ortalamadan yüzde 50 daha fazla kar ölçmüştü. Alfred Wegener Enstitüsü‘nden Profesör Olaf Eisen bu durumu şöyle açıkladı: “Bu küresel ısınmanın bir parçası olarak tahmin edilen bir şey. Atmosfer ısındığında daha fazla nem tutuyor, bu da daha fazla nem daha fazla kar yağışı anlamına gelir.”

‘Antarktika buz kaybetmeye devam edecek’

Geçen ay Roma şehri kadar bir alan kaplayan Conger buz sahanlığı, yıllar süren dengesizliğin ardından çökmüştü. Daha sıcak okyanuslar ve daha sıcak havanın, buz sahanlıklarını incelterek onları daha da dengesiz hala getirmesinden yola çıkarak, genel kanı, Antarktika’nın buz kütlesi kaybetmeye devam edeceği yönünde.

International Polar Foundation Başkanı Alain Hubert, “Sahada çalışan ve burayı 15 seneden fazla süredir izleyen biri olarak şunu söyleyebilirim ki, kıta buzulundan oluşan ve okyanus seviyesine doğrudan etkisi olan tüm bu buz sahanlıkları, artarak devam edecek. Kesin diyorum çünkü su ısınıyor ve önümüzdeki 10 yılda bu değişmeyecek” diyor.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/antarktikadaki-deniz-buzlarini-kaybetmek-canliligi-da-kaybetmek-demek/

Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, dünya genelinde 2022 yılı Mart ayı, 1991-2020 Mart ayı ortalamasından 0,39 derece daha sıcaktı. Bu da geçtiğimiz ayın ölçülen en sıcak beşinci mart ayı olduğu anlamına geliyor.

Avrupa’da 2022 yılı Mart ayı sıcaklık ortalaması ise 1991-2020 ortalamasından 0,43 derece daha düşük. Copernicus 2022 Mart’ının son 10 yılın üçüncü en soğuk mart ayı olduğunu belirtiyor.

Geleceğin habercisi

Modellemeler, büyük ölçekli iklim modellerinin giderek daha değişken hale geldiğini gösteriyor. Bu, görünüşte tek seferlik olan bu sıcak hava dalgalarının iklim değişikliğinin de etkisiyle geleceğin habercisi olabileceği anlamına geliyor.

Özellikle Kuzey Kutbu, dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı ısınıyor. Bunun nedeni, eriyen deniz buzunun altından çıkan karanlık okyanus suyunun daha fazla ısıyı emmesi.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Kuzey Kutbu deniz buzunun mevcut geri çekilmesine devam etmesini ve 2050’lerde buzsuz yazların yaşanmasını öngörüyor.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/ipcc-3uncu-calisma-grubunun-raporu-aciklandi-1-5c-siniri-icin-firsat-penceresi-kapanmak-uzere/

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Su krizi yaşayan Kırşehir’de altına hücum: Yerel yöneticiler ve halk isyanda

Kırşehir'de Koç Holding ile AKP'li Nasıroğlu'nun Fernas Şirketiyle ortak kurduğu şirket, su kıtlığı yaşayan Kırşehir'i altın çıkarmak için parselliyor. Yeni şirketler de yolda.

İzmir’de gebe bir köpeği asarak katlettiler

Gebe bir köpeğin asılarak katledildiğini duyuran İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları, 'Bu ilk değil, yeni yasa canilere ve katillere cesaret verdi. Yetkililerden yanıt bekliyoruz' dedi.

Borçka’da doğa savunucusu Dursun Ali Koyuncu tutuklandı

Artvin-Borçka'da ağaçların kesilmesini önlemek isterken öldürülen Reşit Kibar için yapılan eylemlerde konuşan Dursun Ali Koyuncu ev baskınıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

Bangladeş’te iklim krizi ve hak arayışları giyim endüstrisini endişelendiriyor

Bangladeş gibi ülkelerin hem yoksulluk ve sömürü hem de iklim krizinin aşırı sonuçlarıyla mücadele ediyor olması ikisinin de sebebinin aynı olmasından kaynaklanıyor.

90 dakika

Belediyeler aradıkları finansman kaynağını vatandaşlara ödetme dışında seçenekler yaratabilir. Ücretsiz kamusal ulaşıma geçişe kadar aktarmalı kent içi yolculuklar bunlardan biri olabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR