EkolojiManşetSağlık

Araştırma: Atmosferdeki cıva miktarı son 500 yılda yedi kat arttı

0
cıva

Bilim insanları, insanların kömür kullanımı nedeniyle atmosferdeki cıva seviyesinin son 500 yılda yedi kat artarak ciddi sağlık tehditlerine yol açan bir seviyeye geldiğini ortaya koydu.

Cıvanın en büyük doğal kaynağı volkanlar. Harvard Üniversitesindeki araştırmacılar, çalışmalarını yürütmek için volkanların atmosfere her yıl ne kadar cıva saldığını belirledi ve daha sonra bu bulguyu, insanlar büyük miktarlarda kömür yakmaya başlamadan önceki cıva seviyelerini tahmin etmek için kullandı.

Yale School of the Environment’ın aktardığına göre, yaklaşık 500 yıl önce modern çağ başlamamışken atmosfer yaklaşık 580 metrik ton cıva tutuyordu.

Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan makale, bugün ise atmosferde yaklaşık 4 bin metrik ton cıva bulunduğuna dikkati çekiyor.

 

Araştırmalar civanın çocukların beyinlerine zarar verdiğini ve yetişkinlerde kalp hastalığıyla bağlantılı rahatsızlıklara sebep olduğunu ortaya koyuyor.

Cıvanın tetiklediği bu sağlık sorunları yakılan kömürden kaynaklanan kirliliği engellemeye yönelik çabaları teşvik ediyor.

Bilim insanları, yeni çalışmanın kirliliğin etkisini aydınlattığını ve uzmanların cıva seviyelerini düşürme konusundaki ilerlemeyi ölçmelerine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Cıva kullanımını sınırlayan kanun Meclis’ten geçti: Türkiye Minamata Sözleşmesi’ne resmen taraf
Minamata Sözleşmesi yürürlükte…

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.