İklim KriziManşet

İklim değişikliği Türkiye’de rekor sıcaklıkları beş kat daha olası hale getiriyor

0

Climate Central’ın yayımladığı yeni analiz, insan kaynaklı iklim değişikliğinin Avrupa‘nın büyük bölümünde rekor kıran sıcaklık tahminini beş kat daha olası hale getirdiğini gösteriyor.

Bu hafta beş günlük süre için yapılan tahminler, Avrupa’nın büyük bir kısmının alışılmadık derecede sıcak koşullar yaşama potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. İklim Değişikliği Endeksi (Climate Shift Index, CSI) kullanılarak yapılan analizler, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bu sıcaklığı çok daha olası hale getirdiğini gösteriyor.

Tahmin edilen sıcaklıklar normalin 5 ila 10C üstünde

Maksimum günlük sıcaklıkların Avrupa anakarasında uzun vadeli ortalamanın üzerinde olması bekleniyor.

Bu dönemde en yüksek sıcaklık anomalilerinin Fransa ve kuzey İspanya‘da görülmesi bekleniyor. Bu bölgelerde sıcaklıkların üç gün boyunca normalden 10°C daha sıcak olması öngörülüyor. Avrupa’nın diğer bölgeleri ise normalden 5°’den fazla daha sıcak olacak.

Avrupa’nın 369 büyük kentinde 22 Ağustos’tan itibaren üç gün boyunca hava sıcaklığının da normalin 10°C üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’de batı kesimleri ve Güneydoğu Anadolu risk altında

İklim Değişikliği Endeksi’nin verilerine göre, Türkiye’nin batı yarısı ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iklim değişikliği rekor sıcakları beş kat daha fazla olası hale getirecek.

İspanya, Güney Fransa, İsviçre, İtalya, Slovenya, Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Kosova ve Türkiye’nin çoğunluğunda önümüzdeki beş gün boyunca yaşanacak bu durum, söz konusu bölgelerde  istisnai bir iklim değişikliği olayı yaşandığını gösteriyor.

Rekor sıcaklıkların potansiyel etkileri

  • Rekor sıcaklar, Avrupa’da ağustos seyahat sezonunun en yoğun olduğu döneme denk geliyor. Bu açık alanlardaki ve plajlardaki turistlerin alışılmadık derecede sıcak koşullara maruz kalacağı anlamına geliyor. Daha serin yerlerden gelen insanların daha savunmasız olması da muhtemel.
  • Riskli sıcaklığa maruz kalmak, sıcak bitkinliği ve hayatı tehdit eden bir durum olan sıcak çarpması da dahil olmak üzere sıcağa bağlı hastalıkları tetikleyebilir. Tarım işçileri ve dışarıda çalışan diğer kişilerin bu riske daha fazla maruz kalabileceği uyarıları yapılıyor.

İklim değişikliğinin dünya genelinde günlük ortalama sıcaklıklar üzerindeki etkisine Küresel İklim Değişimi Endeksi haritasından ulaşabilirsiniz.

‘Net emisyonlar sona erdirilene kadar bu sorunu yaşayacağız’

Climate Central Bilim Başkan Yardımcısı Dr. Andrew Pershing, analize ilişkin”Avrupa, çoğu ülkede insanları strese sokacak kıta çapında bir sıcak hava dalgası yaşamak üzere. Kömür, petrol ve doğal gazın yakılmasından kaynaklanan kirlilik, bu alışılmadık derecede sıcak ve potansiyel olarak tehlikeli koşulları çok daha olası hale getirdi ” değerlendirmesi yaptı.

Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Enstitüsü‘nde İklim Bilimi Kıdemli Öğretim Görevlisi ve World Weather Attribution eş lideri Friederike Otto ise şunları söyledi:

“Avrupa’nın mevcut sıcak hava dalgası, kömür ve diğer fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinin sonucu olan iklim değişikliği nedeniyle daha sıcak hale geldi. Bu durum artık dünyanın her yerinde, her sıcak dalgası için geçerli. Net sera gazı emisyonları sona erene kadar, Avrupa ve diğer yerlerdeki sıcak dalgaları daha sıcak ve daha tehlikeli olmaya devam edecektir.

Sıcak dalgaları iklim değişikliğinin yarattığı en büyük tehditlerden biridir. Yüksek sıcaklıklar her yıl dünya genelinde binlerce ölümden sorumludur ve bu ölümlerin çoğu kayıtlara geçmemektedir. Bu büyük kanıta rağmen, aşırı sıcaklıkların insan sağlığı açısından yarattığı tehlikeler konusunda kamuoyunda hala çok az farkındalık var.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.