Doğa MücadelesiManşetTürkiye

AOÇ’yi yapılaşmaya açan plan değişikliğine ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı verildi

0

Ankara 4. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği’ni (AOÇ) yapılaşmaya açan plan değişikliğine ilişkin ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşınan olayda, Atatürk Orman Çiftliği 1. Derece Doğal ve Tarihi SİT Alanı sınırlarındaki alanın askeri alan olarak yapılaşmaya açılması isteniyordu.

Bakanlıklar karara itiraz etmişti

Gazete DuvaR’da yer alan habere göre Ankara 4. İdare Mahkemesi, Etimesgut’ta tarımsal üretim alanı olan Atatürk Orman Çiftliği 1. Derece Doğal ve Tarihi SİT Alanı sınırlarındaki alanın askeri alan olarak yapılaşmaya açılmasına ilişkin plan değişikliğinin yürütmesini durdurmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın karara itirazı üzerine de yürütmeyi durdurma kararı kaldırılmıştı.

Yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması üzerine mahkeme ek rapor alınmasını istedi. Ek rapor sonrasında da alana ilişkin olarak tekrar yürütmeyi durdurma kararı verildi.

‘Telafisi güç zararlar doğabileceği belirtildi’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yaşanan süreci şöyle anlattı:

Atatürk Orman Çiftliği’nin topraklarının her bir metrekaresindeki talan sürecini yakından takip ediyor ve yargıya taşıyoruz.  Etimesgut’ta MİT, Özel Kuvvetler Komutanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na tahsis edilen AOÇ arazisinde yapılan yapılaşmada bunlardan birisiydi. Açtığımız davada, Ankara 4. İdare Mahkemesi planı değişikliği işlemlerinin yürütmesini durdurmuştu. Davada yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Bunun üzerine mahkeme rapor alınmasını istedi. Ankara 4. İdare Mahkemesi ek rapor sonrasında da alana ilişkin olarak tekrar yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini belirterek yürütmesini durdurdu.”

‘Atatürk Orman Çiftliği alanları kamusaldır’

Tezcan Karakuş Candan, mahkemenin bölgenin yapılaşmaya açılmasına ikinci kez izin vermemesinin kamu yararı adına sevindirici olduğunu kaydetti:

Atatürk Orman Çiftliği alanlarında her türlü müdahalenin peşini bırakmayacağız. AOÇ alanlarında Milli Savunma Bakanlığı’nın Özel Kuvvetler Komutanlığı konuşlanması ile yapılaşmaya açılmasına mahkemenin ikinci kez izin vermemesi kamu yararı adına sevindiricidir. Yargı ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı vererek AOÇ de talana geçit vermemiştir. Atatürk Orman Çiftliği alanları kamusaldır kamuya kapalı olamaz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.