EkolojiManşet

Bakanlığın Medipol seferberliği: İmar planı iptal edilmişti

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’nin parçası olduğu Türkiye Eğitim Sağlık Bilim ve Araştırma Vakfına (TEBA) vakfına tahsis edilen 555 bin metrekarelik arazi için hazırlanan imar planının mahkeme tarafından iptal edilmesine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yeni bir plan hazırlığı içinde olduğu iddia edildi.

Evrensel‘in aktardığına göre; Ankara Etimesgut’ta 1992 yılına kadar Hazine arazisi statüsünde olan arazi, 1992 yılında Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile sit alanı ilan edildi. Daha sonra 1993 yılında alınan bir başka karar ile arazi AOÇ sınırlarına dahil edildi. Söz konusu alan 2018 yılında, mülkiyeti Hazinede kalması koşulu ile 30 yıl süreli yararlanma hakkıyla Medipol Üniversitesi’nin kurucusu olduğu TEBA’ya verildi. Daha sonra söz konusu parselleri kapsayan alanda iki farklı koruma amaçlı uygulama planı değişikliği onaylandı.

Ancak söz konusu plan değişiklikleri için üst ölçekli plan bütünlüğünü bozar nitelikte olduğu, şehircilik ilkeleri, kamu yararı ve planlama esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açıldı. Ankara 7. İdare Mahkemesi de Mimarlar Odası Ankara Şubesinin açtığı dava üzerine planları iptal etti.

Planların iptal edilmesine karşın Bakanlığın yeni bir plan hazırlığında olduğunu dile getiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Yeni planların askıya çıktığına yönelik bilgiler alıyoruz. Mahkemenin şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ettiği planın neredeyse aynısı hazırlanmaktadır. Bu şekilde hukuku arkadan dolanarak, zaman kazanarak inşaata başlamak istiyorlar. Peki tüm bunlar neden yapılıyor? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Medipol Üniversitesi’nin kurucusu olduğu için. AOÇ üzerindeki talana müsaade etmeyeceğimizi vurguluyoruz” açıklamasında bulundu. Emir, soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.