Antik Kent İasos’a yükleme-boşaltma limanı için sondaj başladı

İasos Çevre Dayanışma Derneği aktivistleri, Muğla'daki antik kentte inşaatı süren yükleme-boşaltma limanına karşı protesto gösterisi düzenledi.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Mahallesi’ndeki 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olan İasos Antik Kenti‘nde gemi yükleme-boşaltma limanı inşaatı, bölge halkının tüm itirazlarına ve yargı kararlarına karşın sürüyor.

Haziran 2022’de ÇED onayı verilen liman inşaatına karşı duran bölge halkının kurduğu İasos Çevre Dayanışma Derneği, dün de bir protesto eylemi yaptı. “Maden Limanına Hayır”, “İasos Cennet Kalsın”, “Maden Limanı İstemiyoruz, “Doğamı Yok Etme”, “İasos Cennet Kalsın” ve “Kıyıkışlacık’ta Limana Hayır Güllük Körfezi Temiz Kalsın” dövizleri taşınan açıklamaya, Muğla’nın yanı sıra İzmir ve Aydın’dan çok sayıda kişi katıldı.

Yeşil Noktaİasos Antik kentine liman için ÇED onayı verildi
Yeşil NoktaMuğlalılar maden yükleme limanı projesine tepkili: ÇED toplantısı engellendi

‘Ne doğa ne tarih ne de balık kalacak’

Dernek Başkan Hülya Canko, limana karşı açtıkları davayı kazanmalarına rağmen Danıştay‘ın kararı bozduğunu hatırlattı. Halkın direnişine rağmen sondaj platformunun denize indirildiğini belirten Canko, şunları söyledi:

“Burada 650 bin metrekare alan 14 metre derinlikte kazılacak. Dolayısıyla ne doğa, ne tarih, ne balık ne zeytin kalacak. Buna seyirci kalmak istemiyoruz. Hukuki yoldan durduramadığımız süreci halk eylemiyle kamu gündemine taşımak istiyoruz. Her koyu ayrı güzel Güllük Körfezi’mizin, tarihi 5 bin yıl öncesine dayanan antik kentimizde, bu cennet vatanın cennet köşesi, cehenneme dönmeden tek ses, tek yürek olarak bir araya geldik.”

‘Proje bu bölgeye uygun değil’

Canko, limanın götürüsünün getirisinden çok daha fazla olacağını ifade etti:

“Limanların açık denizlerde, insanların yaşam alanlarından uzak alanlarda projelendirilmesini bekliyoruz. Sadece halk değil uzman kişiler, kurum ve kuruluşlar da bu projenin bu parsele uygun olmadığı görüşünde. Projenin anayasal haklara, uluslararası kanunlara, imar yasalarına da uygun olmadığı biliniyor. Devletin görev ve yetkilerini halkının yararına kullanmasını, kayırmacı değil halkının yanında olmasını bekliyoruz.” .

Belediye ruhsatı iptal etmişti

Açıklamaya katılan Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ruhsatı iptal etmelerine rağmen inşaatın sürdüğüne dikkat çekti:

“Burası 5 bin yıldan günümüze gelene tarihi ve turistik bir değer. Bir maden şirketi uğruna burası yok edilmek isteniyor. Halkın karşı çıktığı ve istemediği hiçbir projeyi biz de istemiyoruz. Maden limanına karşıyız ve verilen ruhsatları iptal ettik. Cennetimizin cehenneme dönmesine ve tarihin yok olmasına izin vermeyeceğiz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR