Kategoriler: İklim KriziManşet

Antarktika Denizi’ndeki buz kaybının ana nedeni iklim değişikliği

Yazar:
Yeşil Gazete

İngiliz Antarktik Araştırma Kurumu’ndan (BAS) bilim insanları, insan kaynaklı küresel ısınmanın buzul ile kaplı kıtanın etrafındaki okyanus yüzeyinde iki bin yılda bir görülen bir düşüşe neden olduğunu belirtti.

Geçen birkaç on yılın ortalama bir kışına kıyasla, Antarktika denizi üzerinde buzla kaplı maksimum alan iki milyon kilometre kare azaldı. Bu, Fransa‘nın dört katı büyüklüğünde bir alana denk geliyor.

Araştırmanın baş yazarı Rachel Diamond, “Büyük, hızlı kayıpların ne sıklıkla meydana gelebileceğini iklim modellerinin bize ne kadar söyleyebileceğini incelemek bu yüzden ilgimizi çekti” dedi.

Bilim insanları, on sekiz farklı iklim modelini analiz ederek, iklim değişikliğinin bu tür büyük ve hızlı erime olaylarının olasılığını dört kat artırdığını buldular.

Uzmanlar, deniz buzunun erimesinin nedenini anlamanın karmaşık olduğunu; okyanus suyu, hava sıcaklığı ve rüzgarlar gibi birçok değişkenin etkili olduğunu anlatıyor. Ancak iklim değişikliğinin rolünü belirlemek de önemli; çünkü buz oluşumu, okyanus akıntılarından deniz seviyesindeki yükselmelere kadar küresel etkiler yaratabiliyor.

Okyanusta alarm: Yüzyıl sonunda tropikal okyanusta hiç balık kalmayacak!
Araştırma: İklim değişikliği beyin hastalıklarını tetikliyor
Son 2 bin yılın en sıcak yazı 2023’te yaşandı

Deniz buzu, okyanustaki tuzlu suyun donmasıyla oluşuyor ve deniz seviyeleri üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı biliniyor. Ancak yüksek yansıtıcı özelliğe sahip kar ve buzun yerini koyu mavi okyanus aldığında, Güneş’in enerjisinin geri yansıtılan aynı miktarı su tarafından emiliyor ve bu da küresel ısınmanın hızını artırıyor.

‘İklim değişikliği bu hızda devam ettikçe iyileşme olası gözükmüyor’

Uydu ile kayıt altına alınmaya 1970’lerde başlanan Arktik‘in aksine, Antarktika’daki erime olayları ve düzeni daha yeni bir fenomen. BAS‘a göre, Antarktika deniz buzu 1978’den 2015’e kadar “hafifçe ve sürekli olarak” artmıştı. Ancak 2017’de keskin bir düşüş meydana geldi ve bunu birkaç yıl düşük buz seviyeleri izledi.

Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan çalışmada, BAS araştırmacıları buzun geri dönüp dönmeyeceğini görmek için projeksiyonlar da gerçekleştirdi. Diamond, “Yirmi yıl sonra bile tamamen orijinal seviyelerine geri dönmüyor ve bu, ortalama Antarktika deniz buzunun on yıllar boyunca nispeten düşük kalabileceği anlamına geliyor” diyerek açıkladı.

Araştırmanın ortak yazarı Louise Sime, “Yerel ve küresel hava durumunun etkileri, balinalar ve penguenler gibi benzersiz Güney Okyanusu ekosistemleri üzerinde derin olacak” dedi.

BAS tarafından yapılan önceki çalışmalar, anormal erimenin binlerce imparator penguen yavrusunun ölümüne yol açtığını göstermişti. Buz tabakaları üzerinde yetiştirilen bu yavrular, su geçirmez tüyleri gelişmeden önce okyanusa düşerek ölmüştü.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024