Ekolojiİklim KriziManşet

Antalya’da sıcak dalgası yaşanan gün sayısı 2050’ye kadar altı kat artabilir

0

Antalya’da düzenlenen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İklim Diplomasisi Haftası etkinliğine katılan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiçek, iklim değişikliğinin 1850’li yıllarda Sanayi Devrimi sonrası başladığını ifade ederek o zamandan bu yana sıcaklığın küresel anlamda 1,09 santigrat derece arttığını belirtti. Çiçek, karaların denizlere göre daha fazla ısındığını anımsattı.

‣Küresel ısınma uzaydan görülebiliyor
IPCC Raporu: Acil eylem için zaman daralıyor
İklim krizine karşı harekete geçmek için hala umut var 

AA’dan Süleyman Elçin‘in aktardığına göre; küresel anlamda bu artışlarda kutup bölgeleri ile Akdeniz çanağının ön plana çıktığına dikkati çeken Çiçek, “Kutup bölgelerinde buzulların erimesi nedeniyle sıcaklıklar çok fazla artıyor. İkincisi de Akdeniz çanağının bulunduğu alan. Burası da yüksek basıncın etkisi altında. Türkiye ve özellikle Antalya sıcaklık artışından en fazla etkilenecek yerler” dedi.

Çiçek, hiçbir önlem alınmaması halinde bu senaryolara göre 2100 yılına kadar dünya sıcaklığının 3,5 derece artmasının beklendiğini dile getirdi.

‘Akdeniz kuşağındaki ülkelerde sıcaklık 2100’e kadar 6 derecenin üzerinde artabilir’

Akdeniz kuşağındaki ülkelerde ise sıcaklığın 2100 yılında 6 derecenin üzerinde artmasının beklendiğini kaydeden Çiçek, “Atmosfere dost olmazsak Akdeniz çanağındaki ülkeler ile Antalya sıcaklık artışından kötü etkilenebilir. Pek çok sosyal olayda bugün tepki verdiğimiz zaman yarın semeresini alabilirsiniz ama iklimde bu etkiler 100 yıl sonra çıkacak. Atmosfere bugün dost olsak, sıfır emisyonu sağlasak 2100’e kadar bu sıcaklık artışları devam edecek. Bugünden önlem alıp gelecek kuşağı kurtarmamız lazım.” diye konuştu.

‘Çevre için çok olumsuz etkiler oluşturacak’

İhsan Çiçek, Antalya’da 1960’lı yıllardan bu yana genellikle yılda iki gün civarında sıcak dalgası görüldüğüne işaret ederek şunları söyledi:

“Antalya’da sıcak dalgası 2050’lere kadar 13 güne çıkacak, o tarihten sonra da 40 günü bulacak. Önlem alınmazsa yaz periyodunun 40 günü sıcak dalgasına maruz kalacağız. Sıcak dalgasının şiddeti de büyüyecek. Özellikle dezavantajlı grup yaşlılar, kronik hastalık sahibi olanlar ve çocuklar için bu sıcak  dalgası çok tehlikeli olacak. Bu durum aynı zamanda çevre için çok olumsuz etkiler oluşturacak. Ormanyangınlarının artışına ve kurak havalara neden yol açacak. Son 10 yılda yanan orman alanlarının yüzde 65’i, 2021 yılında yandı.”

Ulaşım, tarım ve enerji sektörlerinin adaptasyonu

Çözümün sıfır emisyona doğru gitmek olduğunu anlatan Çiçek, bu konuda mutlaka azaltıma gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Karbon emisyonu azaltımının çok zor olduğunu dile getiren Çiçek, sözlerini, “Çünkü ekonomik bir döngüyü gerektirir. Karbon emisyonunu azaltıp ulaşım, tarım ve enerji sektörlerinin buna adapte olması lazım. Bu zor. O zaman bizim doğaya uyumlu yaşamamız lazım. İklim değişikliği etkilerini en az hissedecek duruma geçmemiz gerekiyor. Evin mimarisinden tutun caddelerin, binaların yeşillendirilmesine kadar önlemler alınmalı. Birinci önceliğimiz uyum, ikincisi ise azaltma. Çünkü azaltma şu anda problemli bir durum” diye tamamladı.

Umut hala var!

Bilim insanları iklim krizine karşı harekete geçmek için hala zamanın olduğunu ve iklim eylemleriyle önlenebilecek bir krizin söz konusu olduğunu belirtiyorlar. Politika yapıcıların iklim krizine karşı taahhütlerini yerine getirmeleri için ve fosil yakıtı finanse eden şirketlere karşı harekete geçmek için küresel bir eylemlilik ve baskı da söz konusu. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.