ManşetKöşe YazılarıYazarlar

Antalya Beycik Ormanı’nda ağaç kesimi yeniden başladı- Erol Malçok

0

Haber: Erol Malçok

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Beycik mahallesinin bulunduğu ormanlık bölgede 20 hektarlık alandaki yaklaşık on iki bin ağacın kesilmesine tekrar başlandı.

Orman Bölge Müdürlüğü, Beycik bölgesindeki ağırlığı kızılçam olan ağaçların kesimini bir özel şirkete ihaleyle vermiş ve şirket ilk olarak 6 Kasım’da kesim için alana geldiğinde yöre sakinleri kesimi durdurmuştu.
Sonrasında sokağa çıkma yasağının olduğu bir hafta sonunda yine kesime gelinmiş ve ilk günden beri nöbet tutan Beycikliler kesime izin vermemiş ancak onlar müdahale edene kadar bazı ağaçların kesimi yapılmıştı.

Yöre sakinleri şimdiye kadar kesimi tam dört kez durdurdu ancak bu sefer de 9 Ocak Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı yine fırsat bilinip, jandarma eşliğinde kesime gelinerek ve yöre sakinlerinin tepkisine rağmen zorla kesime başlandı.

Erozyon ve sel baskını riski

20 hektarlık alanda yapılacak olan düz kesim, ormanın ekosistemine ciddi bir darbe vuracağı gibi orada yaşayan insanlar için de tehlike barındırıyor. Tahtalı Dağı’nın eteklerinde bulunan köyün üstündeki binlerce ağacın kesilecek olması, köyü erozyon ve sel baskınları riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Köylüler bu tehlike için Senirkent örneğini veriyorlar. 13 Temmuz 1995 tarihinde Isparta‘nın Senirkent ilçesinde önce sel ve sonrasında meydana gelen heyelan felaketi yaşanmıştı. Olaylar sonucunda 74 kişi öldü, 209 ev hasar gördü veya yıkıldı.

Beycikliler yapılacak bu kesim tamamlanırsa Senirkent ile benzerlikler gösteren bölgenin, ağaçların doğal koruyuculuğu olmayacağı için heyelan ve sel baskınıyla karşı karşıya kalabileceğinden endişe duyuyorlar.

Uygulamada tezatlık

Ne tuhaftır ki binlerce kızılçamı bir çırpıda kesebilen Orman Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı’yla işbirliği yaparak “geleceğe nefes” kampanyasıyla okullarda çocuklara kızılçam tohumu dağıtıyor. Üstüne Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan şu açıklama geliyor:

İklim değişikliği ile ilgili mücadele kapsamında eylem planlarımızı açıkladık. İnşallah Meclisimiz ile İklim Kanunu’nu ilk yarıyılda hazırlayıp çevremizi, doğamızı koruyacak adımları da atacağız.”

Büyük bir hata yapılıyor

Paris İklim Anlaşması’nı imzaladığı halde meclisinden geçirmeyen bir hükümet ne derece iklim kanunu çıkarır ve bunu uygular çok şüpheli. Bakanın bu açıklamasının alt kısmında seller, heyelan ve kuraklıktan da bahsediliyor. O halde neden elinizdeki doğayı sanayinin ve sermayenin hizmetine bu kadar hunharca sunuyorsunuz diye sormak gerekir.

Sel ve heyelan gibi insani kaygıların yanında habitatın ve ekosistemin korunmasının tüm canlılar için önemini vurgulayarak Beyciklilerin Orman Genel Müdürlüğü’ne, Antalya 5’inci İdare Mahkemesi’nde açtığı davada kesimin ivedilikle durdurulması talebi de devam etmekte.

Şurası açıkça görülmelidir ki bu kesimle burada büyük bir hata yapılmaktadır. Kesim tamamlandığındaysa bu hatadan geri dönüş olmayacaktır. Bir ormanın bütün birbirini besleyen bileşenleriyle oluşması yüzlerce yıl alabilmektedir. Orman bir rant alanı değil, tüm canlıların nefesi, sağlığı ve yaşam alanıdır.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.