Twitter: Türkiye’de seçim öncesi muhalif dört hesap ve 409 tweeti sansürledik

Twitter, Türkiye hükümetinden bant daraltılması konusunda tehdit niteliğinde uyarılar alındığını kaydedilerek, platformun seçim sürecinde kullanılabilir kalması için dört hesaba ve 409 tweete erişim engeli uygulandığı belirtildi.

14 Mayıs seçimlerine bir gün kala Twitter‘ın Türkiye‘den bazı hesaplara erişim engeli getirmesi, kullanıcılar ile sosyal medya platformunun icra başkanı Elon Musk arasında “sansür” tartışmalarına yol açtı.

Twitter Global Government Affairs (Twitter’ın Küresel Hükümet İşleri) hesabından yapılan açıklamada sosyal medya uygulamasının, Türkiye’de bazı içeriklere mahkeme kararı uyarınca ve platformun Türkiye’de faaliyetlerine devam edebilmesi amacıyla erişiminin engellendiği belirtildi. Erişime engellenen içeriklerin neler olduğuna dair ise bilgi verilmedi.

Sayfadan Türkçe ve İngilizce olarak yapılan açıklamada, “Twitter’a iletilen erişim engellenmesine yönelik mahkeme kararları uyarınca ve Twitter’ın Türkiye’de kullanıma açık kalmasını sağlamak amacıyla, Türkiye’de bazı içeriklerin erişimine engelleme getirdik. Politikalarımız çerçevesinde ilgili hesap sahiplerini bu işlemler hakkında bilgilendirdik. Engellenen içerikler dünyanın geri kalanında erişilir olmaya devam edecektir.” ifadeleri yer aldı.

‘Beynin yerinde mi Yglesias?’

Twitter’ın bu kararını eleştiren ABD‘li gazeteci yazar Matthew Yglesias, Elon Musk’ı etiketleyerek “Türk hükümeti seçimlerden hemen önce Twitter’dan muhaliflerini sansürlemesini istedi ve @elonmusk buna uydu” diye yazdı.

Bu paylaşıma yanıt veren Musk ise, “Senin beynin yerinde mi Yglesias? Twitter’ın tümüyle kapatılması ya da bazı tweetlere erişimin sınırlandırılması seçeneklerinden hangisini istiyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

13 Mayıs’taki erişim engeli kararına gelen tepkiler sonrası Twitter’ın sahibi Elon Musk, “Türkiye’deki hükümetin bize gönderdiği şeyi yayımlayabilirdik. Yapacağız” demişti.

4 hesap ve 409 tweete erişim engeli

Twitter, konuya ilişkin bugün (15 Mayıs) ayrıntılı bir açıklama yaptı ve engelleme işlemleriyle ilgili verilen mahkeme kararları ile düzenleyici kurum yazışmalarının bir kopyasını yayımladı.

Twitter’ın Türkiye politikasına ilişkin bir bilgilendirme paylaşımı yapan yetkililer, seçimlerin yapıldığı hafta boyunca Türkiye Hükümeti ile müzakere halinde olduklarını ifade ederek şunlar kaydedildi:

“Bize Twitter’ın mevcut mahkeme kararlarının tamamına uymayan tek sosyal medya kuruluşu olduğunu belirttiler. Bu tür birkaç uyarıdan sonra, Twitter’a yönelik bant daraltılması konusunda son bir tehdit olduğuna inandığımız bir uyarı aldık ve bu nedenle Twitter’ı hafta sonunda yapılan seçim süresince kullanılabilir durumda tutmak için 4 hesaba ve 409 Tweete erişim engelleme işlemi uyguladık.”

‘Başka yasal yol yoktu’

İfade özgürlüğüne ilişkin endişelerin yetkililere iletildiğine yer veren açıklamada, “Tüm taleplerde yaptığımız gibi burada da mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğiz, ancak oy verme işleminin hemen öncesinde başvurulabilecek başka bir yasal yol yoktu” denildi.

Şu ana kadar erişim kısıtlaması getirilen içerik ile ilgili Twitter aleyhine beş mahkeme kararı düzenlendiğini bildiren yetkililer, “Biz bunlardan dört tanesine itiraz ettik. İtirazlarımızdan biri reddedilirken, diğer üç mahkeme kararı halen ilgili mahkemeler tarafından incelenmektedir. Beşinci mahkeme kararına yarın itiraz edeceğiz” diye belirtti.

Paylaşımda, erişim engelleme işlemleriyle ilgili verilen mahkeme kararlarının ve düzenleyici kurum yazışmalarının kopyalarına da yer verildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Basın meslek örgütleri yeniden ısıtılan ‘etki ajanlığı’ düzenlemesine tepkili: Gazeteciliğe saldırı

'Etki ajanlığı' maddesinin tekrar gündeme getirilmesine tepki gösteren meslek örgütleri, iktidarın her türlü gazetecilik faaliyeti üzerinde baskı oluşturmak istediğine vurgu yaptı.

Açık Radyo’suz olmaz!

'Hüznün fiziği'nin diyalekti açısından bakarsak en derin hüzünler en coşkulu ve en mutlu adımları getirecektir. Tabii yaşama ve mücadeleye olan inancımızı yitirmemişsek...

[COP16] Bilim insanları: İnsanlık dünyanın doğal sınırlarını parçalamanın eşiğinde

Cop16 konferansı başlarken bilim insanları ve akademisyenlerden kritik uyarılar geliyor: Sadece temel türleri kaybetmedik, Dünya ile bağlantımızı da kaybettik. Acilen harekete geçilmeli.

Zonguldaklı gazeteciler bu kez kendi hakları için sokağa çıktı

Madenci Anıtı önünde oturma eylemi yapan Zonguldaklı gazeteciler, Anadolu basınının düşük ücretler, sansür, emek hırsızlığı gibi nedenlerle can çekiştiğini belirtti.

[İklim Masası] ‘Akıllı şehirler iklim değişikliğine çözüm olabilir mi?’

Günümüzün dinamiklerini koruyan teknolojik girişimler, iklim veya enerji sorunlarına yanıt vermediği gibi, seçilmişleri kurtaracak bir 'uzay gemisi' modeliyle ayrımcılığını da güçlendiriyor. 

EN ÇOK OKUNANLAR