TürkiyeUncategorized

Annelere gözaltı, vekiller eylemde

0

Bakırköy’de açlık grevindeki çocukları için eylem yapan anneler gözaltına alındı. HDP’li vekiller Hüda Kaya ve Gülistan Kılıç Koçyiğit protesto için oturma eylemi başlattı. Açlık grevleri, Birleşik Krallık Parlamentosu’nun da gündeminde.

Cezaevinde açlık grevinde olan çocukları için günlerdir İstanbul Bakırköy Cezaevi önünde oturma eylemi yapan anneler bugün yine gözaltına alındı. Duruma tepki olarak HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit oturma eylemi başlattı.

‘Barış Anneleri’, geçtiğimiz günlerde de darp edilerek gözaltına alınmıştı.

Açlık grevinde olan tutukluların ailelerinin yanlarına gelen polisler, cezaevi önünde eylem yapmanın yasak olduğunu söyledi. Bunun üzerine aileler, “Biz buraya pikniğe gelmedik. Çocuklarımız ölüyor. Cezaevi duvarına bakmak bile bize nefes veriyor” dedi.

Birleşik Krallık Parlamentosu’nda da konuşuldu

Birleşik Krallık Parlamentosu’nun dünkü oturumunun gündemlerinden biri Türkiye cezaevlerinde ve dünyanın çeşitli ülkelerinde PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri oldu.
Oturumda söz alan Gallerli Milletvekili Liz Saville Roberts, Theresa May’e yönelttiği soruda şu ifadeleri kullandı: “32 yaşındaki İmam Şiş süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinin 143’üncü gününde. Sağlık durumu çok ciddi riskli bir aşamada. Kürt lider Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto amacıyla, İmam Şiş ile dünyanın birçok yerinde yüzlerce kişi şu an açlık grevinde. Kürt halkına yönelik insan hakları ile ilgili Türkiye hükümetine baskı yapılması için biz 48 milletvekili olarak Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı’na yazı yazıp talepte bulunduk.  Sayın Başbakan bu konuya müdahil olacağını dile getirebilir mi?’’

May: Dışişleri Bakanı’ndan ilgilenmesini isteyeceğim

Theresa May, Gallerli milletvekiline hitaben şunları söyledi: “Bizler Türkiye’nin cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerle ilgili herhangi bir süreci adil, şeffaf ve hukukun üstünlüğüne tamamen saygılı olarak ele almasını kesinlikle bekliyoruz. Gerekli sağlık hizmetlerine erişimlerinin sağlanması da dahil. Ankara’daki büyükelçimiz bu büyük açlık grevi meselesini Türkiye yetkilileriyle görüştü. Ancak bizler açlık grevcilerinin durumunu takip etmeye ve Türkiye’yi, sağlık hizmetlerine erişim de dahil açlık grevcilerinin haklarını savunmaya teşvik etmeye devam edeceğiz. Dışişleri Bakanı’nın konuyla ilgilenmesini talep edeceğim.”

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.