Anket: Ülkenin yüzde 90’ı sokağa çıkma yasağından yana

Ankete katılan kadınlar arasında son bir haftada evden çıkmama oranı yüzde 44'ü buluyor, erkeklerin dışarı çıkma oranı ise yüzde 77. Katılımcıların üçte ikisi dolaplarında en fazla bir haftalık yiyecek stoğu olduğunu belirtiyor.

Curiocity Araştırma Şirketi Covid 19 salgınının Türkiye genelinde insanların fikir ve davranışlarını nasıl etkilediğini araştıran, “Türkiye’nin COVID-19 ile Sınavı Araştırması” adlı bir anket yaptı.

İlk ayağı 22 Mart 2020’de yapılan, ikincisi ise nisan başında tamamlanan ankete göre her on kişiden dokuzu, virüsün yayılma hızının kesilmesi için sokağa çıkma yasağının getirilmesini istiyor.

Diyalog Araştırma ile birlikte yürütülen çalışmada, 3-5 Nisan tarihlerinde  81 ilden 15 yaş ve üzeri 4140 kişi ile mobil anket yapıldı. Sonuçlar on kişiden dokuzunun virüsün yayılmasını önlemek için sokağa çıkma yasağının olması gerektiği görüşünü benimsediğini ortaya koydu.

En çok market ve eczaneye gidiliyor

Soruları yanıtlayan her üç kişiden biri, son bir haftada en az bir kez evden dışarı çıktığını söyledi. Katılımcıların yüzde 34’ü son bir hafta içerisinde evden hiç çıkmadığını belirtirken, yüzde 66’lık çoğunluk en az bir kez veya daha fazla dışarı çıktığını söyledi.

Kadınlar arasında son bir haftada evden çıkmama oranı yüzde 44’ü buluyor, ancak erkekler arasında dışarı çıkanların oranı yüzde 77. Burada çalışmak zorunda olanlar arasında erkeklerin sayıca çok olması sonuçları belirliyor.

Evden çıkmış olan 2724 kişinin dışarı çıkma nedenleri ise şu şekilde:

Market, eczane alışverişi: Yüzde 64

İş: Yüzde 39 (Bu oran erkekler için yüzde 53’ken kadınlarda yüzde 22’de kalıyor)

Ekmek, gazete almak: Yüzde 25

Banka, fatura işleri: Yüzde 16

Hava almak: Yüzde dokuz

Yürüyüş, spor: Yüzde dört

Ayrıca araştırmaya göre seyahat planı yapanların sayısı, çalışmanın ilk kısmının yapıldığı mart ayından ikinci kısmın yapıldığı nisan ayına kadar yüzde bir gerileyerek yüzde beşe düştü.

Dışarıya çıkanların yüzde 70’i en sık kolonya ve dezenfektan ile korunduğunu belirtti. Bununla birlikte virüsten korunmak için en az bir yönteme başvuranların oranı yüzde 87.

Yüzde 50 aynı maskeyi tekrar kullanıyor

Araştırma nisanın ilk haftasında dışarıya çıkan her iki kişiden birinin maske kullandığını ortaya koydu.

Maskenin nasıl kullanıldığı sorulduğunda ise yüzde 51 maskeyi eve dönene kadar hiç çıkartmadığını belirtirken yüzde 49 maskeyi zaman zaman çıkardığını söylüyor. Aynı maskeyi tekrar takanların ve yenisi ile değiştirenlerin oranı ise yarı yarıya.

Eldiveni kadınlar kullanıyor

Eldiven kullananların oranı ise yüzde 37. Eldiven kullanımı kadınlar arasında 42’ye, 55 yaş ve üzerinde ise yüzde 45’e yükseliyor. Dikkatli kullanılması ve çıkarılması konusunda uzmanların uyarıda bulunduğu eldiveni nasıl kullandıkları sorulduğunda, eldiven kullananların yüzde 58’i insan trafiğinin yoğun olduğu market, ulaşım gibi alanlardan sonra eldiveni değiştirdiklerini belirtiyor. Yüzde 42 ise taktığı eldiveni eve dönene kadar çıkarmadığını söylüyor.

Sokağa çıkma yasağı gerekli

Katılımcıların yüzde 90’ı ise, virüsün yayılmaması için sokağa çıkma yasağını gerekli görüyor. Yüzde 66, yasağın ülkenin tamamında uygulanması gerektiğini düşünürken, yüzde 14 ise büyük ölçekte bölgesel kısıtlamayı uygun buluyor. 

Ülkenin tamamında sokağa çıkmanın yasak olmasını dileyenler kadınlarda yüzde 70’e ve 15-34 yaşları arasında  yüzde 72’ye çıkıyor.

Katılımcıların üçte ikisi, evinde bulunan yiyecek, içecek ve temel ihtiyaç malzemesinin en fazla 1 hafta yeteceğini belirtiyor. Geri kalanların yüzde 14’ü, stoklarının 1-2 günlük, yüzde 16’sı 3-4 günlük olduğunu söylüyor. Evdeki ürünlerle 5-7 gün idare edebileceklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 36.

Stoğun ne kadar süre yeteceğine verilen cevaplar sosyo-ekonomik sınıflarlara göre değişiyor: En düşük sosyo-ekonomik sınıfın yüzde 26’sı 1-2 günlük tedariği olduğunu belirtirken, en üst sosyo-ekonomik sınıfta 15 günden daha uzun bir süreye hazırlıklı olma oranı yüzde 40’ı buluyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avustralya’da kış ortasında rekor sıcaklıklar kaydediliyor

Kış mevsimini yaşayan Avustralya'da ağustos ayı ortalama sıcaklıkları uzun vadeli ortalamanın 3,03 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. İklim bilimciler endişeli.

Brezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Uydular ağustos ayında Brezilya Amazonu'nda 38 bin 266 yangın noktası tespit etti. Yangınlar, bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

İzmir’de yanan ormanlar imara açıldı, Belediye dava açıyor

İzmir'de 15 Ağustos'ta başlayıp günlerce süren orman yangını nedeniyle Bayraklı ilçesinde zarar gören 375 hektarlık alan, Cumhurbaşkanı kararıyla 'orman sınırları dışına çıkarılarak imara açıldı.

Fernas işçilerinin eylemi sürüyor: Kölelik düzenine karşı bir uyarı!

Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin eylemiyle birlikte, madendeki iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundaki ihmallere ilişkin videolar gelmeye devam ediyor. Maden işçileri, aileleriyle birlikte eylemlerini sürdürüyor. Bağımsız Maden-İş'ten yapılan açıklama ise Fernas Madencilik’in sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na bir uyarı niteliğinde: 'Siz mecliste kanun yapıp, kendi şirketinizde kölelik düzeniniz uğruna Anayasayı ve kanunları çiğneyemezsiniz.'

HRW’den Çevre Bakanlığı’na çağrı: Afşin-Elbistan santralinin genişletilmesine onay vermeyin

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali'ne iki ek ünite kurulmasına ilişkin çevresel etki değerlendirmesi raporuna onay vermemesi için çağrıda bulundu. 

EN ÇOK OKUNANLAR