Hayvan HaklarıManşet

Ankara’da mahalle arasındaki ‘aslan hapishanesi’ mühürlendi

0

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bir işletmecinin restorandan dönüştürdüğü ve aslan, kaplan, geyik, maymun, tavus kuşu gibi yaban hayvanlarının bulunduğu hayvanat bahçesi, mahkeme kararıyla kapatılıyor.

Kötü koku ve seslerden rahatsız olan mahalle sakininin davasını değerlendiren mahkeme geçen ay Berkem Aslan Diyarı isimli mahalle arası hayvanat bahçesini kapatma kararı vermişti.

Hayvanların nereye ve nasıl nakledileceği ise hala belirtilmedi.

İşletme, daha önce bir yurttaşın hayvanların çok kötü koşullarda yaşadığını gösteren paylaşımıyla gündeme gelmiş, aynı kişi aslan yavrularının çok kötü koşullar altında yaşadığını ve aslanların akşama kadar betonda uyutulduğunu söyleyerek işletme hakkında suç duyurusunda bulunduğunu da paylaşmıştı.

Ancak kapatma kararı hayvanların haklarının korunması adına değil, insanların şikayeti üzerine alındı.

Nitekim davacı mahalle sakini, ‘hayvanat bahçesinin kapanmasına üzüldüğünü’ belirterek “Ben ticarete karşı değilim tabii ki. Gitsinler 20-30 dönüm yer tutsunlar, hayvanlar da rahat eder. 1100 metrede sabaha kadar aslanlar bağırıyor, inanın uyuyamıyoruz. Tabii ki kapanmasına üzüldüm, inşallah başka yerde yer bulurlar, açarlar” diye konuştu.

‣ Hayvanat bahçeleri: Hapishane ve suç mahalli

Şimdi de düğün salonu olacak

İşletmenin sahibi Yaşar Kaplan, yargı sürecinin devam ettiğini ifade ederek, burayı düğün salonu yapacağını, “fark eden bir şey olmadığını” söyledi. Kaplan, restoran olarak aldığı işletmeyi hayvanat bahçesine çevirmişti.

‣ Ankara Gölbaşı’nda restoran için kiralanan alan hayvanat bahçesine dönüştürüldü

Ankara 18’inci İdari Mahkemesi, bilirkişi raporu doğrultusunda Ankara Valiliği‘nin hayvanat bahçesi için verdiği 13 Ağustos 2021 tarihli ruhsat ve iznin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş, bunun üzerine Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı‘nca işletmenin kapatılması kararı alınmıştı. İşletme sahibi, bakanlık kararının yürütmesinin durdurulması istemiyle idare mahkemesinde açtığı davayı da kaybetmişti.

Bunun üzerine hayvanat bahçesi dün Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerince polis ve zabıta eşliğinde mühürlendi.

İşletmeye karşı dava açan mahalle sakinin avukatı Merve Nur Özkan, hayvanat bahçesinin mühürlendiğini belirterek, “Hayvanlarının haklarının korunamadığı, hayvanların sağlığının tehlikeye atıldığı, burada yaşayan insanların hayatının tehlikede olduğu ve hayvanat bahçesinin düzenlenmesi usul ve esas yönetmeliğine dayalı olarak zaten bu kurallara uyulmadığı, bunların hepsi bilirkişi raporunda vardı.  Bugün mühürlendi. Buraya herhangi bir ziyaretçi girişi yapılmayacak. Bu mühür bozulduğu zaman 6 aydan 3 yıla kadar bir cezası var” açıklamasını yaptı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.