DünyaHayvan HaklarıManşet

Gazze’deki hayvanlar da zorda: Hayvanat Bahçesi’ndeki çok sayıda hayvan açlıktan öldü

0
Fotoğraf: Muhammed Salem/ Reuters.

Gazze‘ye yönelik İsrail saldırıları devam ederken Refah kentindeki hayvanat bahçesinde yaşayan hayvanlar da zorlu yaşam koşullarından olumsuz etkilendi.

Gazze’de yaşayan 2,3 milyon insanın neredeyse tamamı, bölgenin büyük bölümünü enkaza çeviren bombardıman nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Birçoğu şimdi güneydeki Refah kentinin sokak köşelerinde ve boş arsaları dolduran barınaklarda yaşıyor.

İsrail saldırılarının 12’nci haftasında bombardımandan kaçanların bazıları da sağındıkları Hayvanat Bahçesi’nde açlıktan ölmek üzere olan maymunların, papağanların ve aslanların yiyecek için feryat ettiği kafeslerin arasında kamp kurdu.

Fotoğraf: Muhammed Salem / Reuters

Reutersın aktardığına göre, Gomaa ailesi tarafından işletilen özel hayvanat bahçesinde barınanların çoğu, çatışmalar evlerini yerle bir etmeden önce Gazze’nin farklı yerlerinde yaşayan geniş Gomaa ailesinin üyeleri.

Bombardımanlardan kurtulabilen Adel Gomaa, “Tamamen yok olmuş pek çok aile var. Şimdi tüm ailemiz bu hayvanat bahçesinde kalıyor. Hayvanların arasında yaşamak, gökyüzündeki savaş uçaklarından aldığımızdan daha merhametli” diyor.

Hayvanat bahçesi sahibi Ahmed Gomaa ise dört maymunun çoktan öldüğünü ve beşincisinin de yiyecek bulunduğunda dahi onu yiyemeyecek kadar zayıf düştüğünü söylüyor.

Fotoğraf: Muhammed Salem / Reuters

Çocuklar yakınlarda oynarken dişi aslan ve yavruları kafeslerinde kayıtsızca yatıyor.

İki aslan yavrusu için de endişe duyan Gomaa, “Onları hayatta tutabilmek için suya batırılmış kuru ekmekle besliyoruz. Durum gerçekten çok trajik” diye konuşuyor.

Hayvanat bahçesinin sahibi, yavruların annesinin çatışmalar başladığından bu yana yarı yarıya kilo kaybettiğini, günlük tavuk öğünlerinden haftalık ekmek porsiyonlarına düştüğünü de anlatıyor.

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler (BM) destekli bir rapor Gazze’nin kıtlık riski altında olduğu ve tüm nüfusun kriz düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu.

‣ Gazze’de hayatta kalma mücadelesi savaş suçları, su krizi, açlık, hastalık riskleriyle sürüyor

Her gün hayvanat bahçesindeki bir hayvanın öldüğünü veya hastalandığını anlatan veteriner Sofian Abdeen ise şunları anlatıyor:

Açlık, halsizlik, anemi vakaları. Bu sorunlar çok yaygın. Yiyecek yok.”

İsrail savaşın başlangıcında Gazze’ye tüm gıda, ilaç, elektrik ve yakıt ithalatını durdurmuştu.

‣ İsrail: Hamas rehineleri bırakana dek Gazze’ye gıda, su, ilaç, elektrik, yakıt yok

Şimdi yardımların bölgeye girişine izin verse de, güvenlik kontrolleri, teslimatta yaşanan problemler ve savaş bölgesinin enkazı arasında ilerlemenin zorluğu yardımları engelliyor.

‣ UNICEF: Gazze binlerce çocuğa mezar oldu, yaşayanlar için cehennem
‣ Gazzeliler kanalizasyon atıkları arasında, kirli su içerek ve zehirli hava soluyarak hayatta kalmaya çalışıyor

Bölgedeki pek çok Filistinli de her gün yemek yemediklerini söylüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.