Doğa MücadelesiHayvan HaklarıManşet

Ankara’daki mahalle arası hayvanat bahçesine kapatma kararı

0

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bir işletmecinin restorandan dönüştürdüğü ve aslan, kaplan, geyik, maymun, tavus kuşu gibi yaban hayvanlarının bulunduğu hayvanat bahçesi, mahkeme kararıyla kapatılıyor.

Kapatma kararı, hayvan haklarını ihlal etmesi gerekçesi ile değil, mahalle sakinlerinin aslan ve kaplanların kükreme seslerinden rahatsız olması sebebiyle alındı.

Berkem Aslan Diyarı isimli işletme, 10 Ağustos’ta bir yurttaşın hayvanların çektiği eziyeti sosyal medya hesabından paylaşmasıyla gündeme gelmişti.

Bu paylaşımlarda, pek çok ünlünün  işletmenin reklamlarında yer aldığına da vurgu yapılmıştı.

Aslan yavrularının çok kötü koşullar altında yaşadığını ve aslanların akşama kadar betonda uyutulduğunu söyleyen vatandaş, işletme hakkında suç duyurusunda bulunduğunu da paylaşmıştı.

 

Davacı olan mahalle sakininin avukatı Merve Nur Özkan, “Hem hayvanların haklarını korumuş olduk hem de burada yaşayan insanların sağlıkları açısından geri dönülemeyecek zararları engellemiş olduk. Burası mühürlenecek eğer tekrardan devam edilirse bunun sonu hapis cezasıdır” dedi.

Bakanlık hayvanların nakledilmesi için işyeri sahibine 2 aylık bir süre verdi. Bu sürenin ardından işletme mühürlenecek.

Hayvanların hangi koşullarda, nereye nakledileceği ise belirtilmiyor.

Geçen yıldan beri faaliyette olan işletme daha önce de mahallenin kötü koku şikayeti üzerine bir hafta kapatılmış, Ankara Valiliği Ağustos 2021’de işletmeye ‘B grubu hayvanat bahçesi ruhsatı’ vermişti.

Hayvanat bahçesinin bitişiğinde oturan 80 yaşındaki Niyazi Gürel,”Koku, hastalık had safhada. Yazık hayvanlara, hiç mi acımıyorlar? Geçen yıl maymun kaçtı, zor yakaladılar; aslan kaçsa kim yakalayacak? 1100 metrekarede hayvanat bahçesi olur mu?” diye konuştu.

Gürel’in açtığı dava sonucu yapılan bilirkişi keşfi raporuna göre hayvanat bahçesinde 3 aslan, 2 kaplan, 8 aslan yavrusu, 1 alageyik, 3 vervet maymun, 1 iguana, 1 boa yılanı, 1 Mısır yılanı, Nil varanı, kuş türleri, tavşanlar ve tavus kuşları bulunuyor.

Bilirkişi raporunda “Aslan ve kaplanların genetik yapılarındaki bölge hakimiyetini göstermek açısından devamlı kükremek zorunda olduklarına  hayvanların çevreye yaydığı gürültünün bölgede yaşayanların psikolojisini bozacak kadar etkili olduğuna” kanaat getirildi.

Raporda; Gerek çevre gerek konum gerek hayvan sağlığı, gerekse kötü koku yayması ve gürültü kirliliği açısından işletmeye ruhsat verilmesinin yanlış olduğu tespitinin yapıldığı raporu dikkate alan Ankara 18’inci İdare Mahkemesi Ankara Valiliği’nin hayvanat bahçesi için verdiği  ruhsat ve iznin yürütmesinin durdurdu.

İşletme sahibinin itirazını reddeden mahkeme, hayvanat bahçesinin kapatılmasına karar verdi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.