Amasra’da termik santral için zeytin ağaçlarını söktüler!

Amasra’ya 2005’ten beri bir kömürlü termik santral kurmak isteyen, fakat köylülerin ve Bartın Platformu’nun direnişiyle karşılaşan Hattat Holding, Amasra’nın Gömü ve Tarlaağzı köylerindeki zeytin ağaçlarını usulsüz şekilde söktü.

Köylülerin eylemlerine destek veren Bartın Platformu da bir açıklama yaparak “3573 sayılı ‘Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılandırılması Hakkındaki Kanun’a göre zeytinlik sahalarının 3 km yakınına değil kömürlü termik santral, bacası tüten bir atölye bile yapılamaz! Bu yapılan, sadece basit bir usulsüzlükten ibaret değildir, halkın isteklerini hiçe saymaktır, konuyu takip eden herkesle alay etmektir.” dedi.

Bartın Platformu açıklamasına şu sözlerle sürdürdü:

“Amasra köylüleri, Bartın Platformu ve Türkiye olarak bunu kabul etmiyoruz. Bartın ve Amasra halkının bu termik santral aleyhine açmış olduğu ÇED iptal, Çevre Düzeni Plan Değişikliği iptal ve lisans iptal davaları henüz sonuçlanmamışken, dalında meyvesiyle ağaçları söken şirketi kınıyoruz. Amasra’da termik santral yapılamaz.”

Bartın Platformu öncülüğünde bölge halkı yaklaşık 10 yıldır termik santrale karşı mücadele ediyor. ÇED nihai raporunun askı sürecinde sadece 10 iş günlük kısa süre içinde 42 bin dilekçeyle bakanlığa itirazını bildiren Amasra halkı ÇED olumlu kararının iptali için 2 bin 19 davacıyla ülkenin en büyük çevre davasını açmıştı.

Amasra termik santrali kabul etmiyor!

Koşan Adam Kemal Özdemir, Amasra’da ‘termiksiz yaşam’ için koşacak

Bartın Platformu’ndan Amasra’ya kurulmak istenen termik santrale karşı dava

 

(Bartın Platformu, 350 Türkiye)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Plastik Anlaşması Zirvesi’ne fosil yakıt ve kimya lobicisi yağdı

Busan'daki BM görüşmelerinde en büyük grubu oluşturan plastik lobisi, üretimin kısıtlanmaması ve atık yönetimine odaklanılması için bastırıyor.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki feldspat ocağı projesinin yürütmesi durduruldu

Bayramiç-Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen feldspat ocağına verilen 'ÇED Gereksiz' kararı yargıdan döndü. Gerekçe, ÇED kararı hukuksuz ve uygulanması telafisi güç sonuçlar doğurur.

Japonya, 2035’e kadar emisyonlarını yüzde 60 azaltacak

Japonya hükümeti 2030 mali yılına kadar da toplam sera gazı emisyonlarını 2013 mali yılı seviyelerine göre yüzde 46 oranında azaltmayı hedefliyor.

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Güneş enerjisi, Türkiye’nin elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladı

Ember'in analizine göre, en yüksek talebin olduğu dönemde güneş enerjisi talep artışının üçte ikisini karşılıyor. Temmuz 2024'de 10 milyondan fazla kişiye elektrik güneşten sağlandı.

EN ÇOK OKUNANLAR