DoğaEkolojiManşet

Avrupa’da Yılın Ağacı Ödülüne aday ‘özel ağaçlar’ açıklandı

0

Avrupa‘da Yılın Ağacı ödülü, kıtanın dört bir yanından en ilginç hikayeleri taşıyan ağaçları bir araya getirdi. 2011’den beri düzenlenen yarışma, birkaç aşamadan oluşuyor. Önce katılmak isteyen her ülkede düzenlenen ulusal yarışma sonucu, insanların en sevdiği ulusal ağaç seçiliyor ve bu ağaçlar, yarışmaya sunuluyor.

Bu yıl 15 ülkenin katıldığı yarışmada, yapılan halk oylaması sonucunca bir ağaç Yılın Ağacı Ödülü’nü alacak.

‘Yılın Ağacı’nın önemli bir mesajı var’

Euronews’in aktardığına göre, yarışmayı düzenleyen Çek çevre kuruluşu Nadace Partnerstvi‘nin proje yöneticisi Adam Holub, “Ağaçları sevmediğini söyleyen biriyle tanışmadım. Çevresel bir dokunuşla önemli bir mesajı iletmek için çok etkili bir şekilde kullanabileceğiniz iki sembol var: Ağaçlar ve arılar” diyerek projeyi açıklıyor.

Holub, yarışmanın asıl amacının ağaçlardaki yerel topluluklar ile çevre arasındaki ilişkiyi teşvik etmek olduğunu söyleyerek, “Bu aynı zamanda yerel temsilcileri Avrupa düzeyine çıkarma fırsatını da vermek anlamına geliyor. Tabandan insanların düşüncelerini tepeye aktarmalarının önemli olduğuna inanıyoruz” diyor.

Oylama 22 Şubat’a kadar treeoftheyear.org web sitesinde çevrimiçi olarak halka açık olacak ve kazanan ağaç, 20 Mart’ta Brüksel‘de duyurulacak.

Anketlerde ön sıralarda yer alan ağaçlardan bazıları:
Yılın Ağacı Polonya

Polonya’nın Avrupa’da Yılın Ağacı yarışması adayı. Bozka Piotrowska ve Zielona Bombonierka

Şu anda anketlerde 21.808 oy ile ilk sırada Polonya’dan ‘Bahçenin Kalbi’ yer alıyor. Bu görkemli ağacın alışılmadık derecede kalın bir gövdesi var ve yaklaşık 200 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ağaç, Wroclaw Üniversitesi botanik bahçesinin kalbinde yer alıyor.

Yılın Ağacı Fransa

Fransa, Avrupa’da Yılın Ağacı yarışması adayı. Emmanuel Boitier

Mevcut sıralamada 13.753 oyla ikinci sırada Fransa’nın ‘Bayeux Ağlayan Kayını’ yer alıyor. 40 metrelik gölgelik alanıyla 160 yaşındaki bu ağacın ayakta kalabilmesi için yapay bir destek yapısına ihtiyacı var.

Yılın Ağacı İtalya

İtalya’nın Avrupa’da Yılın Ağacı yarışması adayı. Valerio Atzori Corpo

Sırada 8.812 oy alan ‘Luras’ın Bin Yıllık Zeytin Ağacı’ yer alıyor. Adından da anlaşılacağı gibi bu ağaç çok eski. Sardunya’nın küçük bir kasabası olan Luras’ta 3 bin ila 4 bin yıldır (Tunç çağından beri!) yaşadığı tahmin ediliyor. Ödülün web sitesinde de belirtildiği gibi: “dayanıklılığın ve sürekliliğin gerçek bir sembolü.”

Yılın Ağacı

Portekiz Avrupa’da Yılın Ağacı yarışması adayı. José Couceiro da Costa

Dördüncü sırada 6.925 oyla Portekiz’in ağacı ‘Kamelya’ yer alıyor. Güzel bir şekilde bakım yapılan bu ağaç, Guimaråes şehrinde antik Villa Margaridi’nin asırlık bahçelerinde yaşıyor.

Yılın Ağacı

Çek Cumhuriyeti Avrupa’da Yılın Ağacı yarışması adayı. Tom Kalous

Şu anki ilk beşi tamamlayanlar arasında, Çek Cumhuriyeti’nden ‘Tarlanın Ortasındaki Armut Ağacı’ adı verilen ağaç yer alıyor.

Bölgedeki güçlü batı rüzgarlarının etkisiyle kendine özgü şeklini alan ağaç, Avrupa’da Yılın Ağacı web sitesine göre, “eski Çekoslovakya dönemindeki kolektifleştirme, tarlaların sağlamlaştırılması ve arazi ıslahı inşaatı sırasında hayatta kalmayı başardı.”

Comments

Comments are closed.