Doğa MücadelesiManşetYerel

Amasra’da termik inadı: Hattat da vazgeçmiyor, halk da…

0

Amasra‘nın Gömü köyünde termik santral kurmak isteyen Hattat Holding, yöre halkının sürdürdüğü mücadele sayesinde mahkemelerin  termik santral izinlerini iptal etmesinin ardından bu kez bir lavvar (cevher zenginleştirme) tesisi için harekete geçti. Şirket, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüğünden “ÇED Gerekli Değildir” kararı da aldı. Bu kararın iptali için yöre halkının Bartın Platformu önderliğinde açtığı davanın bilirkişi keşfi bugün yapıldı.

Bartın-Amasra Halkı ile Tarlaağzı ve Gömü köylüleri keşif sahasına gelerek termik santrali ve Hattat holding’i protesto etti. Hattat Holding’in “iş vereceğim vaadiyle” işsiz gençleri keşif sahasında toplamaya ve davacı yöre halkı üzerinde tehdit oluşturmaya çalışması ise büyük tepki topladı.

Burada konuşan köylüler “Hattat bizi kandıramayacak. Bartın’da termik santral kurmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz” dedi.

 

İlgili haber: Bartın Platformu’ndan Amasra’daki termik santrale karşı destek çağrısı

Bartın Platformu şimdiye dek devam eden dava süreçlerini şöyle anlattı:”Termik santral işi bitmişti, bu da neyin nesi, diyen dostlarımız için süreci şöyle özetleyebiliriz. Bizler Bartın-Amasra halkını temsilen 2002 davacı ile açtığımız davalarda;

Hema Termik Santral ÇED olumlu kararını, Termik santrale kömür getirilecek Hema dolgu ve rıhtım alanı (liman) ÇED olumlu kararını, Lavvar ÇED gerekli değil kararı ile Lavvar ÇED olumlu kararlarını, 1/100 bin, 1/25 bin, 1/5bin ve 1/bin ölçekli termik santrale yer veren Çevre Düzeni Plan ve uygulama imar planı değişikliklerini, Bartın Mahalli Çevre Kurulu‘nun termik santral kül sahası olarak ayrılması için onlarca hektar ormanı yok edecek şekilde verdiği kararı, son olarak  Hattat Holding’in Amasra’da termik santral kurup elektrik üretmesine izin veren enerji üretim lisansını, mahkemelerde iptal ettirdik.”

İlgili haber: Hattat Holding’e bir darbe daha: Bartın’da termik santralin önünü açacak imar planları iptal edildi
İlgili haber: Amasra’da bir plan değişikliği daha iptal edildi: Hattat Holding’in gitme zamanı geldi

Bakanlık tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilen Lavvar ÇED’ininin projede öngörülen ömrünün, sadece bir yıl olduğunu belirten Platform, şu noktalara dikkat çekti:

“Aynı başvuruda 2045’e kadar 56 milyon ton işletilebilir rezervin tüvenan olarak çıkarılacağı ve yıkama işleminden sonra 43,5 milyon ton satılabilir kömür elde edileceği yazarken, 23 yıl boyunca çalışacak olan ve 56 milyon ton kömür işleyecek olan lavvar tesisinin ömrü projede sadece bir yıl olarak veriliyor.

Orman Genel Müdürlüğü de şirkete bu işlem için sadece 53 bin 574 metrekare orman alanı tahsis edebileceğini bildirmiş. Proje süresince, bin 755 dönümü, bir milyon 755 bin metrekare orman alanının yok edileceği anlamına geliyor. İşte Hattat Holding bu gerçeği saklamak için, lavvar tesisinin ömrünü sadece bir yıllık olarak göstermiş ve bakanlık bürokratları da bu hileyi görmezlikten gelmiştir.”

17 yıllık direniş

Bartın Amasra’da yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı halk 17 yıldır direniyor. Hattat Holding, kentin Gömü ve Tarlaağzı Köyü’ne, 1320 megawatlık termik santral kurmak istiyor.

Toplam 380 hektarlık doğal orman alanları üzerine kurulmak istenen santral için şirket 2005’te kömür sağlamak için rödovans sözleşmesi imzalamıştı ancak yöre halkı  yedi ÇED toplantısını yaptırmadı.

İlgili haber: Amasralılar ÇED toplantısını iptal ettirdi: Termik santral is-te-mi-yo-ruz!

Bartın Platformu’nun açtığı dava sonucunda mahkeme de iki kez tesisin “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.