Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Bartın Platformu’ndan Amasra’daki termik santrale karşı destek çağrısı

0

Bartın Amasra‘da çevre aktivistlerinin 15 yıllık mücadelesiyle bölgeye termik santral yapması defalarca yargı kararlarıyla engellenen Hattat Holding’in, yıllar sonra kömür çıkarmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurması sonrası Lavvar Tesisi için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının ardından Bartın Platformu dava açtı. Zonguldak İdare Mahkemesi’ne açılan dava sonrası Bartın Platformu vatandaşları destek için Gömü Köyü’nde yapılacak mahkeme keşfine çağırdı. 

Bartın Platformu tarafından yapılan açıklamada Hattat Holding bu kez de “Ben termik santral yapmayacağım, kömür çıkaracağım” demeye başladığı belirtilerek eleştirildi. Ayrıca şirketin bununla da yetinmediği ifade edilerek şirketin ocaktan çıkacak kömürü yıkayıp kalorisini yükseltecek Lavvar Tesisi için Bakanlığın aldığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı eleştirildi. Platform tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“‘Termik santral işi bitmişti bu da neyin nesi’ diyen dostlarımız için süreci şöyle özetleyebiliriz. Bizler Bartın-Amasra halkını temsilen 2002 davacı ile açtığımız davalarda;

  • Hema Termik Santral ÇED olumlu kararını,
  • Termik santrale kömür getirilecek Hema dolgu ve rıhtım alanı (liman) ÇED olumlu kararını,
  • Lavvar ÇED gerekli değil kararı ile Lavvar ÇED olumlu kararlarını,
  • 1/100 bin, 1/25 bin, 1/5bin ve 1/bin ölçekli termik santrale yer veren Çevre Düzeni Plan ve uygulama imar planı değişikliklerini,
  • Bartın Mahalli Çevre Kurulu’nun termik santral kül sahası olarak ayrılması için onlarca hektar ormanı yok edecek şekilde verdiği kararı,
  • En son Hattat Holding’in Amasra’da termik santral kurup elektrik üretmesine izin veren enerji üretim lisansını mahkemelerde iptal ettirmiştik.”

Söz konusu lavvar tesisine verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına açılan davanın nedeni ise yinelenerek şu sözlerle özetlendi:

İptal edilen ÇED’ler ve ‘hukuksuz’ mahkeme kararları

“Mahkemeler daha önce lavvar için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını da, ‘ÇED olumlu’ kararını da iptal etmişti. İdarenin şimdi bu tür bir kararı yeniden vermesi, mahkeme kararını yok sayması anlamına geliyor. İdarenin verdiği hukuksuz karardan dönmesi için bu davayı açtık.

Bakanlık tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilen Lavvar ÇED’ine baktığımızda, proje ömrünün sadece bir yıl, yanlış okumadınız, sadece bir yıl olduğu yazıyor. Aynı başvuruda 2045’e kadar 56 milyon ton işletilebilir rezervin tüvenan olarak çıkarılacağı ve yıkama işleminden sonra 43,5 milyon ton satılabilir kömür elde edileceği yazarken, 23 yıl boyunca çalışacak olan ve 56 milyon ton kömür işleyecek olan lavvar tesisinin ömrü projede sadece bir yıl olarak veriliyor. En azından 2045’e kadar çalışacak bir maden tesisinde lavvar tesisinin proje ömrü nasıl bir yıl olabileceğini soracak yetkililerimiz olmadığı için, bu soruyu dava açarak biz sorduk.

‘Bir milyon 755 bin metrekare orman alanını yok edecek’

Orman Genel Müdürlüğü de şirkete bu işlem için sadece 53 bin 574 metrekare orman alanı tahsis edebileceğini bildirmiş. Proje süresince, bin 755 dönümü, bir milyon 755 bin metrekare orman alanının yok edileceği anlamına geliyor. İşte Hattat Holding bu gerçeği saklamak için, lavvar tesisinin ömrünü sadece bir yıllık olarak göstermiş ve bakanlık bürokratları da bu hileyi görmemezlikten gelmiştir.”

Son olarak platform tarafından yapılan açıklamada iktidara şu çağrıda bulunuldu:

“Termikçi Hattat gidecek, Amasra B sahasını Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) işletecek, gençlerimiz daha iyi koşullarda iş sahibi olacak ve böylece yöre insanın ve ülkemizin ortak hazinesi taş kömürü gerçek değerini bulacak.”

Ne olmuştu?

1999: Hattat Holding, Bartın’da termik santral açma niyetleriyle ilgili olarak ilk kez açıklamalarda bulundu.

2005: Hattat Holding taş kömürü çıkarmak için Türkiye Taş Kömürü Kurumu’ndan Amasra-B sahasını kiraladı.

2006: Termik santral için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK), HEMA (Hattat Enerji ve Maden A.Ş.) adına üretim lisansı alındı.

2009: Tarlaağzı ve Gömü köylerinde santraller için ilk ÇED başvurusunu Kasım 2009’da yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eksik evrak gerekçesiyle geri çevirdi.

2010: HEMA Elektrik Üretim AŞ. Amasra Termik Santrali ve Batı Karadeniz Elektrik Üretim AŞ. Bartın Termik Santrali için ÇED başvurusu yapıldı.

İçerisinde Bartınlıların, kadın örgütlerinin, belediye temsilcilerinin, meslek odalarının ve sendikaların Bartın Platformu kuruldu.

24 ve 25 Kasım 2010 tarihlerindeki iki ayrı ÇED Halkın Katılımı Toplantısı binlerce insanın protestosuyla engellendi. 29 Kasım Ankara’daki toplantıya bin kişi katıldı.

2011: 22 Nisan 2011’de yapılan “Bartın’da Yaşıyorum, Yaşayacağım” mitingine 10 bin kişi katıldı.

2012: Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Haziran 2012’de, Delikliburun mevkiinin santraller için uygun olmadığını belirterek ÇED süreçlerini durdurdu.

Aralık 2012’de Bartın Termik Santrali ile aynı koordinata Hema Entegre Termik Santrali yapmak için yeniden ÇED başvurusu yapıldı.

2013: 19 Şubat 2013 tarihinde Hema Entegre Termik Santrali ÇED sürecinde yapılmak istenen Halkın Katılımı toplantısı gene halkın tepkisiyle engellendi.

2014: 2014 yılında askıya çıkarılan Hema Entegre Termik Santralinin ÇED başvurusuna 42 bin itiraz dilekçesi verildi.

2016: Termik santral ÇED olumlu kararına karşı 2019 kişiyle iptal davası açıldı. ÇED Olumlu kararı 2018’de Danıştay 14. Dairesi tarafından iptal edildi.

2019: Aynı yere farklı adla yeniden ÇED başvurusu yapıldı. 1/100 bin ölçekli plan değişikliği Kasım’2019’da Danıştay 6. Dairesi tarafından durduruldu.

2020: Zonguldak İdare Mahkemesi 17 Eylül 2020’de termik santral için yapılan 1/5000 ve 1/1000 planlarındaki değişiklikleri de iptal etti.

2020: 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği kararı Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından bozuldu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

2021: 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndaki değişiklikler Ankara 5’inci İdare Dairesi tarafından iptal edildi.

2022: Hattat Holding, termik santral planı iptal edilen bölgede 17 yıl sonra kömür tesisi yapmak için Bakanlığa başvurup ÇED Gerekli Değildir kararı aldırdı. Bartın Platformu, kararın iptali için 300 kişilik dilekçe ile davacı oldu.

You may also like

Comments

Comments are closed.