ManşetTürkiye

Amasra kömür madeni işletme müdürü Ekmekçi: Facianın sorumlusu bakanlıktır

0

Bartın’daki Türkiye Taşkömürü Kurumu‘na (TTK) bağlı Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi (TİM) maden ocağında 14 Ekim 2022’de yaşanan ve 43 madencinin hayatını kaybetmesine neden olan faciaya dair davanın ilk duruşma periyodunun sanık beyanlarının alındığı ikinci oturumu bugün yapıldı.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin aktardığına göre, ilk olarak söz verilen işletme müdürü sanık Selçuk Ekmekçi, 2015 yılında göreve geldiğinde iş sağlığı ve güvenliği sebebiyle faaliyetlerin durdurulmuş olduğunu ancak göreve başlamasının ardından tüm eksikliklerin tamamladığını ifade etti.

‘Hiçbir olumsuzluk bildirilmemişti’

Facianın yaşandığı 14 Ekim 2022 tarihinde kayıtlarda hiçbir olumsuz durum gözlemlemediğini iddia eden Ekmekçi, “İşçilerin kendi belirlediği çalışan temsilcilerinden dahi tarafıma hiçbir olumsuzluk bildirilmemişti” dedi.

Ekmekçi, şunları söyledi:

“Ben olay günü barutçu ve vardiya sorumlularına rutin kontrolleri yapıp yapmadığını sormuştum. Madencilik bir zincirlemedir, bu halkalardan birisi görevini yapmadığında zincir bozulur. Herkes kendi görevinden sorumlu. Ben denetim görevimi düzgün yaptım.”

‣ Yine kömür, yine ölüm: Bartın’daki patlamada 41 maden işçisi yaşamını yitirdi

Delil karartmadım, denetimlerde kusur bulunmadı’

Sanık Ekmekçi, delilleri kararttığına dair iddiaları yalanlayarak faciadan üç gün önce yapılan denetimlerin sorunsuz geçtiğini vurguladı ve “Gaz ölçümlerinde metan oranı yüzde 1,5 üzerine çıktığında elektrikler kesilir. Raporda da elektriklerin kesildiği ortadadır. 2022 yılında üç kere denetim geçirdik. Bize kusur atfedilen kömür tozu, havalandırma gibi hususların tamamında denetimlerden geçmişiz. Olaydan üç gün önce olay yerini denetlemişler, -320 noktasında gerçekleşmiş, sıkıntısız demişlerdir” ifadelerini kullandı.

Selçuk Ekmekçi, şunları ekledi:

“TTK kapsamında da aylık periyotlarda denetimler yapılmış, yine bir eksikliğimiz görülmemiş. Kusur atfedilen hususların hiçbiri raporlarda yok, hiçbir eksiğimiz görülmedi. Bu kadar denetimden geçen bir iş yerinde eksiklik olması söz konusu değildir.”

‣ Amasra maden faciasına ilişkin iddianame hazırlandı

‘Bilirkişi raporu, bilime aykırı’

Ekmekçi, bilirkişi raporunda bilime aykırı tespit bulunduğunu ileri sürerek “Havalandırmayla ilgili olarak, ocak işyerlerinde hava hızının 0,5m/s’nin altına düşmemesi gerekir. 24 saat boyunca gaz izleme merkezimiz çalışıyor, bu sensörlerin hiçbirinde alt değer görülmemiş. Ayrıca havalandırma planı benim görev alanımda da değil. Yanıcı toz ile mücadele anlamında taş tozu, çimento püskürtme, su torbaları gibi tüm yöntemleri kullanıyoruz. Yönetmeliğe uygun şekilde, yeterli miktarda taş tozu kullandık” dedi.

Eğitim görevinin kendisinde olmadığını belirten Sanık Selçuk Ekmekçi, “Olaydan 3 gün önce de denetime gelmişler, maske kullanımı ve OFK eğitimlerinde de yeterli olduğu belirtilmiş. Bunlar kağıt üstünde değil. Acil eylem planlarımız bakımından da, kurtarma alanında hiçbir kargaşa yaşanmamıştır. Bu bakımdan da kusurumuz yoktur” diye konuştu.

‣ Amasra’daki maden katliamı sonrası ocak müdüründen ‘istifa’ sorusuna ilk yanıt: Bir şey diyemeyeceğim

‘Madenciliğin gelişimi engelleniyor’

Maden mühendislerinin sorumluluklarının kapsamına yönelik yeni bir mevzuat yapılması önerisinde bulunan Ekmekçi, aldığı maaşın işçiden daha az, ancak sorumluluklarının daha fazla olduğunu belirterek “Her maden patlamasından sonra maden mühendislerinin sorumlu tutulması madenciliğin de gelişimini engelliyor” dedi ve “Bu mesleği seçmek kabus gibi” diye ekledi.

Müştekilerin avukatı Derviş Emre Aydın‘ın, Ekmekçi’ye, olay günü pervane arızası gerçekleştiğinde neden üretimin durdurulmadığını sorması üzerine Ekmekçi, bilgisinin olmadığını, olsaydı durduracağını söyledi. Aksi yöndeki ilk ifadesi hatırlatılan sanık, “neden öyle dediğini bilmediğini” söyledi.

‘Sorumlu, genel müdürlük ve bakanlıktır’

Müştekilerin avukatlarından Melike Polat “2019 Sayıştay Raporu’nda müessesenin dengelenmiş üretim derinliğinin -300 metre olduğu, ani gaz degajı ve grizu riski olduğu, Kurum Degaj Yönergesi‘ne uyulması gerektiği yazılmış” dedi.

Bu ifadelere Ekmekçi, “Bu bakanlığın tasarrufunda ve yatırımında olan bir konudur. Ben istemez miyim yapılsın. Türkiye’de yapılan yer de yok. Genel Müdürlük ve bakanlık bu konuda sorumludur” şeklinde karşılık verdi.

‣ Yeşil Gazete Amasra maden faciasının araştırma komisyonu taslak raporuna ulaştı

‘Tanıklar iftira atıyor’

Avukat Polat’ın sanık Ekmekçi’ye “Tanık ifadesinde alan az işçi ile çok kömür çıkartılmak için işletme müdürü tarafından zorlanıyorduk, kendisi bir üst müdürlüğe geçmek istiyordu ifadelerine ne diyorsunuz?” sorusunu yöneltmesi üzerine Selçuk Ekmekçi “Aramızdaki husumet sebebiyle iftira atmaktadır” iddiasıyla yanıt verdi.

‘Elimden geleni yapıyordum, video izletiyordum’

İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdür Vekili sanık Volkan Soylu, kendisine yöneltilen pratik iş sağlığı ve güvenliğinin yeterliliğine ilişkin soruya, “Ben de yetersiz olduğunu ilgili kurumlara söyledim. İşçilere videolar izletiyordum, elimden geleni yapıyordum” cevabını verdi.

Duruşma 27 ve 28 Nisan tarihlerinde devam edecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.