İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Altın Portakal’dan Çiğdem Mater ve Mine Özerden’e özgürlük mesajları: Onları bir şenlik havasında tutuldukları yerden çıkaracağız

0

59’uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden Gezi Davası tutukluları Çiğdem Mater ve Mine Özerden‘e destek mesajları gelmeye devam ediyor.

Geçen hafta gerçekleşen ödül töreninde jüri üyeleri ve ödül alan kadın yönetmenler de, Çiğdem Mater ve Gezi tutuklularına destek mesajları vermişti.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın Jüri Başkanı Yeşim Ustaoğlu konuşmasında tutuklular için özgürlük talep etmiş, jüri üyelerinden Yönetmen Elif Ergezen, “Çekilmemiş belgeseli gerekçe gösterilerek tutsak edilen arkadaşımız Çiğdem Mater’e ve siyasi tutsaklara selam gönderiyoruz” ifadelerini kullanmış; En İyi Edebiyat Uyarlaması Senaryo ödülünü kazanan Burcu Aykar, konuşmasını  “Aşk aşktır, Gezi onurumuzdur” diyerek bitirmişti.

Festivalde yarışan ve Mater’in de yapımcıları arasında yer aldığı Kurak Günler filminin yönetmeni Emin Alper, filmin gösterimi öncesinde yaptığı konuşmada “Çok meşakkatli bir sürecin sonunda burada sizinle olmak, Antalya’da prömiyer yapmak çok mutluluk verici. Hepimizin bildiği gibi bu mutluluğumuzu gölgeleyen bir şey var” dedi:

“Yardımcı yapımcımız Çiğdem Mater şu an aramızda değil. Onunla birlikte Mine Özerden… Dolayısıyla mutluluğumuz buruk ama hepimizin inancı tam. Bu karanlık, bu kötü günler geçecek ve dostlarımızı bir şenlik havasında tutuldukları yerlerden çıkarıp layık oldukları yerlere oturtacağız.”

Arkadaşlarımızı geri istiyoruz

Festivalde yer alan Bomboş filminin yönetmeni Onur Ünlü de yaptığı konuşmada, Mater ve Özerden’in isimlerinin yazıldığı sandalyeleri göstererek, “Çiğdem Mater, Mine Özerden de burada bizimle” dedi: “Arkadaşlarımızı geri istiyoruz.”

Törende gösterimi yapılan diğer bir fim Ayna Ayna‘nın yapımcısı ve senaristi Haşmet Topaloğlu da konuşmasında “Bu kadar insanın izlemeye gelmesi mutluluk verici. Ancak salona bakarken, belki hepinizin aylardır hissettiği eksikliği burada bu boş iki sandalyeye bakarken yeniden hissediyorum” dedi:

“Arkadaşlarımız, sinemaya emek vermiş iki isim, keşke aramızda olsalardı ama ne yazık ki özgürlüklerinden edilmiş durumdalar. Onlara ve onlar gibi şu an haksız bir şekilde tutulan herkese özgürlük diliyoruz.”

İtalya’dan Sinemada Kadın Ödülü alan Mater’in mektubu: Ya filmi çekmiş olsaydım?

Gidiş O Gidiş filminin yönetmeni Burak Çevik de sahneedeki konuşmasında boş sandalyeleri gösterdi ve şunları söyledi:

“Çiğdem Mater ve Mine Özerden hukuksuzca yargılandılar ve hapisteler. Bu vesileyle hukuksuzca yargılanan herkese, onların yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.