İfade ÖzgürlüğüKadınKültür-SanatManşet

İtalya’dan Sinemada Kadın Ödülü alan Mater’in mektubu: Ya filmi çekmiş olsaydım?

0

VENEDİKVenedik Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen 2022 Sinemada Kadın Ödülü (Women in Cinema Awards, WiCA) 2013 Gezi Parkı eylemlerinde yer aldığı gerekçesiyle 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan sinemacı Çiğdem Mater‘e ithaf edildi.

Festival Başkanı Alberto Barbera’nın da katıldığı törene, Çiğdem Mater’i temsilen Yönetmen Sinem Sakaoğlu katıldı.

‘Her zaman çok kıymet verdiğim kadın dayanışmasının değerini bana bir kez daha hissettirdiğiniz için minnettarım’

Çiğdem Mater’in WİCA ekibine gönderdiği mektubu da yanında getiren Sakaoğlu “Yapımcı ve sevgili arkadaşım Çiğdem bugün burada olmalıyken, ne yazık ki şu anda Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi’nde” dedi.

Çiğdem Mater’in Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi’nden yazdığı mektupta yer alan “her zaman çok kıymet verdiğim kadın dayanışmasının değerini bana bir kez daha hissettirdiğiniz için minnettarım” sözleri, salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.

Mektubun İtalyanca çevirisinin okunduğu törende, Mater’in el yazısıyla yazıp WICA’ya gönderdiği Türkçe mektup ekrana yansıtıldı.

Birçok önemli ismin yer aldığı ödül töreninde 5. WICA Ödülleri’ni bu yıl İtalyan moda tasarımcısı ve girişimci Anna Fendi, İtalyan şarkıcı Malika Ayane, Ukraynalı oyuncu Daria Trehubova, Lübnan asıllı Fransız yönetmen ve gazeteci Audrey Diwan ve İtalyan gazeteci Chiara Ugolini aldı. Ödül töreni sonrasında Çiğdem Mater’in fotoğrafı önünde fotoğraf çektirip, Mater’e dayanışma ve desteklerini ilettiler.

Çiğdem Mater’in törende okunan mektubunda ise şu ifadelere yer verildi:

‘Cezaevinden, ‘kendime ait’ masamdan yazıyorum’

“Çok sevgili WICA Ekibi,

Dayanışmanızı ve desteğinizi duyduğum günden beri içim kıpır, kıpır!
Nasıl teşekkür etsem az.

Sizlere, İstanbul Bakırköy’de yaklaşık bin 400 kadının tutulduğu bir kadın cezaevinden, ‘kendime ait’ masamdan yazıyorum. Çekmediğim bir filmden dolayı aldığım 18 yıl hapis cezasının dört ayını burada, dünyanın dört bir yanından kadınların tutulduğu cezaevinde geçirdim. Yapmayı beceremediğim bir film nedeniyle ceza almak, mesleki olarak epey aşağılayıcı bir şey tabi ama insan şu ortamda sormadan edemiyor, ‘olmayan bir filmden 18 yıl aldım, ya filmi çekmiş olsaydım?‘.

Her zaman çok kıymet verdiğim kadın dayanışmasının değerini bana bir kez daha hissettirdiğiniz için minnettarım! Afganistan’dan Ukrayna’ya, İran’a, dünyanın her yerinde baskı altında olan ve buna rağmen susmayan, direnen ve ses çıkaran kadınlara, kız kardeşlerime, sizin aracılığınızla sevgilerimi gönderiyorum.”

You may also like

Comments

Comments are closed.