ManşetTürkiye

Almanya’dan Atalay için adalet talebi: Vekilimiz, esir tutulduğu için görevine başlayamadı

0

Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Almanya örgütünden 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP Hatay Milletvekili seçilen ve mazbatasını alan Şerafettin Can Atalay’ın hukuksuzca Silivri Cezaevi’nde tutukluluğunun devam etmesine karşı açıklama yapıldı.  Usulsüzlüklere derhal son verilmesi ve Can Atalay’ın serbest bırakılması talepleri bu kez de Almanya‘da dile getirildi. 

Münih ve Frankfurt’ta eş zamanlı gerçekleştirilen basın açıklamalarına CHP Bavyera Münih Örgütü, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF), Demokratik Sol Topluluklar da katıldı.

Özellikle anayasal hukuksuzluklara değinilen açıklamada, Anayasa’nın 83. Maddesi’ne ilişkin olarak Can Atalay’ın görevini neden hala yerine getiremediğine dönük sorular yöneltildi.

‣Türkiye İşçi Partisi, vekil Atalay’a özgürlük için 36 kentte eylem

‘Seçilmiş vekilimiz, esir tutulduğu için görevine başlayamadı’

Yargıtay‘da dava süreci devam ederken hukuksuzca cezaevinde tutulan Avukat Can Atalay, 14 Mayıs Milletvekilli Seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçildi. Seçim sonuçlarının kesinleşmesini takiben Can Atalay, avukatları aracılığıyla milletvekili mazbatasını aldı ve 2 Haziran 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde milletvekili olarak kaydı yapıldı. Ancak seçilmiş vekilimiz, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde esir tutulduğu için henüz milletvekili yeminini edemedi ve görevine başlayamadı” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şunlara yer verildi:

“Can Atalay’ın tahliye edilmesi için avukatlarının Yargıtay’a yaptığı başvuru günlerdir yanıtsız bırakıldı ve yoldaşımız hala cezaevinde tutuluyor. Yaşanan durum her anlamda Anayasa’ya aykırıdır ve Yargıtay, Anayasa’nın emrettiği hükmü uygulamamakta ısrar etmektedir.”

Vekillerden Can Atalay için Meclis’te eylem
Adalet Bakanı: Can Atalay’ın davası dokunulmazlık kapsamı dışında 
Can Atalay için 210 gazeteciden imza

Atalay’ın tutukluluk hâlinin devamının, hukuka aykırı bir şekilde, kişi hürriyeti ve güvenliğinin engellenmesi ve aynı zamanda seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali anlamına geldiğinin hatırlatıldığı açıklamada Anayasa’nın 83. Maddesi’ne işaret edildi:

“Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”

Almanya’da gerçekleştirilen eylemlerde başta Yargıtay savcıları olmak üzere yetkililere şu sorular yöneltildi:

  • Seçilmesinin üstünden iki ay geçmesine rağmen Can Atalay neden hala serbest bırakılmadı?
  • Can Atalay neden Meclis’te yemin edip görevine başlayamadı?
  • Can Atalay ne zaman Hatay’a ulaşıp enkaza çevrilmiş olan şehrin imarı için yurttaşla beraber çalışmalarına başlayabilecek?
  • Can Atalay’ın, Hatay’ı ve tüm ülkeyi enkaz altında bırakanların suçlarını yüzlerine vurmasından mı korkuyorsunuz?
  • Milli iradenin yerine gelmesini engellemenin, yani milletin seçtiği vekil sanki seçilmemiş gibi davranmanın, bir suç olduğunu bilmiyor musunuz?

‘Saray’dan talimat beklediğiniz her gün’

Son olarak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Saray’dan talimat beklediğiniz her gün, Anayasa’yı çiğnemeye devam ettiğiniz bir gün olarak kaydediliyor halkın defterine. Bunu unutmayın çünkü biz sizin kanun dışı, keyfi uygulamalarınızı asla unutmayacağız. Haksız, hukuksuz bir şekilde tutuklanarak özgürlüğü elinden alınan tüm arkadaşlarımız için mücadeleye devam edecek, adaleti mutlaka bu topraklara getireceğiz. Halkın iradesine saygı istiyoruz! Hukuka, adalete saygı istiyoruz! Hatay halkının iradesine saygı istiyoruz! Can Atalay’a özgürlük istiyoruz!”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.