DünyaManşet

Almanya’dan Amazon Ormanları için 200 milyon euroluk destek sözü

0
Reuters
Fotoğraf: Reuters

Almanya dün (30 Ocak), Brezilya eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yönetimi süresince yağmalanan küresel bir ekosistem varlığı olan Amazon yağmur ormanlarının korunmasına yardımda bulunmak için 200 milyon euro (Dört milyar 72 milyon TL) sözü verdi.

Reuters‘in aktardığına göre; fona destek tutarı, Almanya Başbakanı Olaf Scholz‘un Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva‘nın 1 Ocak’ta gerçekleştirilen yemin töreninden bu yana Lula’yı ziyaret eden ilk Batılı lider olduğu başkent Brasilia‘da açıklanmıştı.

Scholz düzenlediği basın toplantısında, ziyaretin, Lula’nın aşırı sağcı eski rakibi Bolsonaro’nun destekçilerinin ayaklanmaları sonrasında Almanya’nın Brezilya demokrasisine verdiği desteğin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze

Ek olarak Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze gazetecilere verdiği demeçte, Alman hükümetinin Brezilya’nın yeni solcu yönetiminin görevdeki ilk 100 gününde ormansızlaşmayı azaltmak için çok çalıştığını kabul ettiğini belirtti.

‣Brezilya’da üçüncü Lula dönemi: İklim ve çevre baş rolde
‣[COP27] Lula, 2025’te Amazon COP’u düzenlenmesini istedi
‣Lula’nın Brezilya’da başa geçmesiyle Norveç, Amazon Fonu’nu yeniden etkinleştirdi 

Kredi ve bağışlardan oluşan toplam miktara, Güney Amerika yağmur ormanlarını korumak ve ormansızlaşmayla mücadele etmek için Norveç ve Almanya tarafından finanse edilen milyar dolarlık girişimi güçlendirmek amacıyla Amazon Fonu’na yapılan 35 milyon avroluk (712 milyon TL) bağış da dahil.

Amazon Fonu, Brezilya Çevre Bakanı Marina Silva tarafından, Silva’nın göreve geldiği gün, dünyanın en büyük tropikal yağmur ormanlarında ormansızlaşmayı durdurma sözü verilerek yeniden etkinleştirilmişti.

Amazon Fonu, Brezilya Çevre Bakanı Marina Silva

Marina Silva, Brezilya’nın en tanınmış iklim aktivistlerinden biri. Marina Silva’nın Lula’nın da konuşmasında sözünü verdiği üzere 2030’a kadar Amazonlar‘da “sıfır ormansızlaşmaya” ulaşma taahhüdünü yerine getirmesi bekleniyor.

Fon, Bolsonaro’nun yönetim kurulunu ve eylem planlarını kaldırdığı 2019’dan beri dondurulmuş bir haldeydi. Başkan Bolsonaro, Brezilyalıların Amazon’da doğal kaynakları geliştirme hakkına sahip olduğunu söylemişti. Bolsonaro’nun ardından hem Norveç hem de Almanya, Silva’nın ormansızlaşmayı azaltma çabalarına yardımcı program olan Amazon Fonu aracılığıyla Brezilya’ya yaptıkları katkıları yeniden başlatmaya istekli olduklarını belirtmişti.

Brezilya tarafından yayınlanan bir bildiride, Alman yardımının Amazon yağmur ormanlarındaki Brezilya eyaletlerini desteklemek için sosyo-çevresel projeleri ve çiftçilere topraklarının yeniden ağaçlandırılması için düşük faizli kredileri içerdiği belirtildi.

Silva, Amazon Fonu’ndan gelen paranın, Yanomami halkının yasadışı altın madencilerinin istilasının neden olduğu yetersiz beslenme ve diğer hastalıklardan muzdarip olduğu kuzey Brezilya’daki yerli sağlık krizi de dahil olmak üzere acil durumlarda kullanılacağını söyledi.

Lula, Bolsonaro yönetimini söz konusu ihmalden sorumlu tutarak, “Yerli topluluklara karşı soykırımcı bir tavır olduğundan hiç şüphem yok” dedi.

Lula geçen hafta ülkenin en büyük yerli bölgesi olan Yanomami bölgesinde tıbbi acil durum ilan etmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.