Almanya’nın güneybatısındaki eski bir nükleer enerji santraline ait iki soğutma kulesi, sabah erken saatlerinde patlatılarak kontrollü bir şekilde yıkıldı. Normalde büyük bir izleyici kitlesi eşliğinde gerçekleşen yıkım, koronavirüs sebebiyle kalabalık oluşmasını engellemek amacıyla gizli tutuldu.
Associated Press’in haberine göre santralin operatörü EnBW, yaptığı duyuruda patlatma işlemini Almanya saatiyle sabah saat 06.00’da gerçekleştirdiklerini söyledi.
Son reaktör 2022’de kapatılacak
Philippsburg tesisinin iki reaktörü, Almanya‘nın nükleer güçten çıkma planının bir parçası olarak 2011 ve 2019’da kapatılmıştı. Ülkenin son reaktörü ise 2022’nin sonunda çevrimdışı olacak.
Kulelerin bulunduğu bölgede, kuzey Almanya’daki yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriğin ülkenin güneyine getirilmesine yardımcı olacak bir transformatör istasyonu inşa edileceği belirtiliyor.
Demircan: Diğer ülkelere de örnek olmalı
nukleersiz.org Proje Koordinatörü Pınar Demircan Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Almanya’nın sözünü tutması ve soğutma kulelerini de yıkma işlemine geçiyor olması çok kıymetli” dedi.
Bu tutumun başka ülkelere de örnek olması gerektiğini belirten Demircan “Dünya çapında çok gelişmiş bir endüstriye sahip olan Almanya nükleer santrallerden çıkıp yüzünü yenilenebilir enerjiye dönerken başka ülkeler niçin hala santral kurmak için çaba gösteriyor?” sorusunu yöneltti.
‘Atıkları ne yapacakları da önemli’
Soğutma kulelerinin yıkılmasının olumlu bir gelişme olmasına rağmen atıkların ne yapılacağının da bir o kadar önemli olduğunu söyleyen Demircan, “Nükleer, kolay kurtulabileceğiniz bir endüstri değil. Nükleer endüstrisinin en büyük sorunlarından birisi de bu. Ülkenin nükleer atıkları ne yapacağı da bir o kadar önemli” ifadelerini kullandı.