Almanya’da 26 Eylül’de yapılacak federal seçimler için Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı da belirlendi. Birlik şansölye adayı olarak Armin Laschet’i seçti.
Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Başbakanı Laschet, ocak ayının ortasından beri, siyaseti bırakma kararı alan Başbakan Angela Merkel‘in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik‘in (CDU) genel başkanlığını yürütüyor. Başbakan adayı, Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin lideri ve Bavyera Başbakanı Markus Söder’i yapılan ön seçimde geride bıraktı.
Ülkede ikinci parti konumundaki Yeşiller Partisi de bir gün önce Eş Genel Başkan Annelana Baerbock’u aday olarak belirlemişti.
Laschet’in adaylığı beğenilmedi
Genel seçimler için adayların belirlenmesinden hemen sonra yapılan kısa ankette, Hıristiyan Birlik’in adayı Laschet’in belirlenmesiyle Yeşiller’in öne geçtiği görüldü.
Araştırma şirketi Forsa’nın yaptığı ankete göre, Yeşiller, Birliği ilk kez geçiyor. Anket sonuçları, CDU/CSU, Merkel’in yerini alması planlanan Armin Laschet’le birlikte yedi puan kaybederek yüzde 21’e gerilediğini, Yeşiller’in ise beş puan artışla yüzde 28 ile ilk sırada yer aldığını gösteriyor.
Forsa’nın anketinde, Sosyal Demokratlar (SPD) da iki puan kaybederek yüzde 13’e gerilemiş durumda. İki kadının; Janine Wissler ile Susanne Hennig-Wellsow’ın Eş Genel Başkanlığını yürüttüğü Sol Parti ve diğer küçük partilerin her birinin ortalama yüzde bir puan yükseleceği öngörülen ankette ırkçı, aşırı sağ parti AfD’nin oy oranı değişmiyor.
Birlik kumar oynadı
Sonuçları yayımlayan Der Spiegel, ankette Baerbock ve Laschet’in kişisel ayrıntılarının tam olarak ne kadar farklı olduğunun açık olmadığını yazdı. Ayrıca 13-20 Nisan 2021 tarihlerinde yapılan ankete katılan 3 bin 505 kişinin 1502’si 20 Nisan’da Baerbock ve Laschet’in şansölyelik için partilerinden aday olacağını bilmiyordu.
Der Spiegel, Hıristiyan Birlik’in Laschet ile rakibi Markus Söder arasındaki uzun süre gidip gelmesinin Birliğe zarar verdiğini de yazdı. Geçen hafta yapılan son Forsa anketinde, partilerin aldığı oy oranlarındaki değişim, önemsiz görülebilecek bir durumdaydı.
‘Yereldeki başarıları ulusal siyasete yansıyor’
Son anket sonuçlarını Yeşil Gazete’ye değerlendiren Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, “Şu ana kadar Almanya Yeşilleri’nin eyalet parlamentolarında yüksek oylar almasının ulusal siyasete de yansıması bekleniyordu” ifadelerini kullandı.
Almanya’daki Yeşiller Partisi’nin ilk kez şansölye için aday çıkardıklarını dile getiren Urbarlı “Anket sonuçları da ilk çıkardıkları adayın şansölye yolunda gittiğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.
‘Yeşiller umut vadediyor’
Anket sonuçlarında Yeşiller Partisi’nin daha önde gözükmesini yorumlayan Urbarlı, “Anket sonuçları Yeşiller Partisi’nin seçmenlere merkez sağ partilerinden daha çok umut vadettiğini gösteriyor” dedi. Urbarlı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
İnsanlar yıllarca merkez sağ ile merkez sol arasında gidip geldiler. Ancak gördüler ki bu partiler sorunlarına çözüm bulamıyor. Üstelik gündeme pandemi ve iklim krizinin artan tehdidi gibi yeni sorunlar eklendi. Merkez sağ refah hikayesi anlattı ama seçmenler bunun bir gelecekten yeme hatta bugünden yemeye sebep olduğunu gördü. Ortaya çıkan dev boşluğu Yeşiller, işin içinde ekonominin, sosyal politikanın ve iklim eyleminin olduğu geleceğe dair politika önerileriyle doldurdu. Bu sözler Yeşiller’in umut kaynağı olarak görülmesini sağladı.”
‘Türkiye’ye de etkileri olacak’
Yeşiller’in yükselmesinin Almanya ile sınırlı olmadığını dile getiren Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü “Önümüzdeki yıllarda Fransa’da bir seçim olacak. Orada da Yeşiller etrafında bir kümelenme bekleniyor. Keza Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller mevcudiyeti sürekli artıyor” ifadelerini kullandı.
Yeşiller’in dünya genelinde edindiği kazanımların aynı politikaları savunan başka ülkelerdeki Yeşiller için de katkısı olacağına dile getiren Urbarlı, Türkiye için ise şu değerlendirmeyi yaptı:
Almanya ile Türkiye arasında çok fazla aile bağları bulunuyor. Yüz binlerce insanın akrabası burada yaşıyor. Seçmen davranışlarına baktığımızda orada yaşayanların da sosyal demokratlara veya Yeşiller’e oy verdiğini görüyoruz. Yani oradaki seçmenlerin Türkiye’deki akrabaları arasında da Yeşiller Partisi’nin bilinirliği artacak. Bu da Türkiye’deki Yeşiller Partisi’nin demografik olarak sıkıştığı yerler dışına yayılacağı anlamına geliyor.