DünyaManşet

Almanya’da da ülkücü federasyon faaliyetlerinin yasaklanması isteniyor

0
Almanya‘da muhalefetteki Sol Parti, Fransa örneğinin izlenerek ülkedeki Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu‘nun (ADÜTF) yasaklanması talebinde bulundu.
 
Fransa, 4 Kasım çarşamba günü ülkede Bozkurtlar hareketi olarak bilinen Ülkü Ocakları’nı ‘kine ve ayrımcılığa teşvik’ ettiği gerekçesiyle kapattığını duyurmuştu.

‘Almanya’yı kutuplaşmaya itiyorlar’

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, Almanya Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, ülkedeki ülkücü hareketin Almanya’yı kutuplaştırdığını söyleyerek  konuyla ilgili şunları kaydetti:
 

ADÜTDF bünyesindeki yaklaşık 170 yerel dernek ve 7 bin üyesiyle en büyük aşırı sağcı, anayasa düşmanı örgütlerden biridir. Kürtlere, Ermenilere, Alevilere, Yunanlara ve Yahudilere karşı tahriklerle Almanya’da kutuplaşmaya ve parçalanmaya hizmet ediyorlar.

Yeşiller’den Bozkurtlar’a tepki

Yeşiller Partili milletvekilleri konuyla ilgili, “Federal Hükümet ultra-milliyetçi Türk örgüt Bozkurtları yasaklamak zorunda” diyerek örgütün aynı zamanda Erdoğan’ın ‘kolu olduğunu’ ekledi.

Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisi Meclis Grup Başkanı Alexander Gauland da hareketi ‘Erdoğan’ın aşırılık yanlısı askerleri’ olarak niteledi. Grubun yasaklanmasının Almanya açısından gecikmiş bir karar olduğunun altını çizen Gauland “Fransa burada demokrasi ve özgürlük mücadelesi bakımından bir örnek oluşturuyor” diye konuştu.

‘Sıfır tolerans gösterilmelidir’

Sol Partili Dağdelen, ülkede İslamcı ve faşist örgütlere sıfır tolerans gösterilmesini gerektiğini de şöyle savundu:

Bozkurtlar, İslamcı iktidar partisi AKP’nin koalisyon ortağı olan, sağcı Türk partisi Milliyetçi Hareket ile ve farklı düşünenleri takip eden ve terörize eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çevresinin bir bölümüyle yakından ilişkilidir. İslamcı ve faşist örgütlere sıfır tolerans gösterilmelidir.

Fransa’nın Bozkurtlar hareketini yasakladığını duyurmasının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak Fransa’da böyle bir hareketin olmadığını söyleyerek bu karara karşı en sert şekilde mukabele edileceğini belirtmişti.

 

 

 

 

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.