İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Almanya ve Fransa, yeniden görülecek dava öncesi bir kez daha Kavala’nın tahliyesini istedi

0

Almanya ve Fransa hükümetleri 21 Mayıs tarihinde, birleştirilerek yeniden görülmeye başlayacak olan Gezi Davası öncesinde, davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala‘nın serbest bırakılmasını istedi. Alman Hükümetinin İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sorumlusu Bärbel Kofler ile Fransa İnsan Hakları Büyükelçisi Delphine Borione‘nin imzasını taşıyan ortak açıklamada Kavala’nın yaklaşık bin 300 gündür tutuklu olduğuna işaret edildi.

Kavala’nın 21 Mayıs tarihinde tekrar hâkim karşısına çıkacağına dikkat çeken açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yaklaşık bir buçuk yıl önce derhal serbest bırakılmasına hükmetmesine karşın Osman Kavala şu anda yaklaşık 1300 gündür tutuklu. Türkiye’nin Osman Kavala’ya yaklaşımı ve AİHM kararını hayata geçirmemesi bir hukuk devleti ve Avrupa Konseyi’nin uzun yıllardır üyesi olmasıyla bağdaşmıyor. Türkiye’den uluslararası yükümlülüklerini hatırlamasını ve Sayın Kavala’yı vakit kaybetmeden serbest bırakmasını talep ediyoruz.”

1296 gündür tutuklu

Anadolu Kültür Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı, hak savunucusu Osman Kavala 18 Kasım 2017 tarihinden bu yana, yani 1296 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Kavala, Gezi davası soruşturmaları kapsamında Ekim 2017 yılında gözaltına alınıp, tutuklandı. Ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığı Gezi davasından 18 Şubat’ta beraat eden Kavala, hakkında başka bir soruşturma olduğu gerekçe gösterilerek tekrar gözaltına alındı. 9 Mart’ta 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında “casusluk” suçlamasıyla bir kez daha tutuklandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Aralık 2019’da Osman Kavala’nın siyasi nedenlerle tutuklandığına hükmederek ihlalin ortadan kalkması için derhal tahliye edilmesi çağrısı yapmıştı. AİHM, yetkili mahkemenin karara uymaması üzerine, Osman Kavala kararının uygulanması için denetim süreci başlatmıştı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi 18 Şubat 2020 tarihinde Kavala da dahil olmak üzere Gezi davasında yargılanan tüm sanıkların beraatine hükmetmiş ancak karar 22 Ocak 2021 tarihinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi‘nce bozulmuştu.

Hakkında beraat ve tahliye kararı verilen Kavala, aynı gün 15 Temmuz darbe girişimi dosyasındaki “Anayasayı ihlal”, Devletin gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme” suçlamalarıyla ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yeniden tutuklanmıştı.

Osman Kavala,  İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde bu suçlardan yargılandığı sırada mahkeme, davanın istinaf mahkemesince beraat kararları bozulan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Gezi Parkı Davası ile birleştirilmesine karar vermişti.

Osman Kavala’nın Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’na bireysel başvurusunu reddedilmişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.