TürkiyeEditörün SeçtikleriManşet

Gezi Davası’nda sanıklar beraat etti

0
Çizer: Tarık Tolunay

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın tutuklu, 15 kişinin ise tutuksuz yargılandığı Gezi Davası‘nın altıncı duruşması bugün Silivri İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görüldü. Mahkeme bütün sanıklar hakkında beraat kararını açıkladı.

Dosyadaki yargılanan tek tutuklu sanık Osman Kavala tahliye edilecek. Yurtdışında bulunan sanıkların dosyaları ise ayrıldı. Karar, tüm salonda alkışlarla karşılandı. Silivri Yerleşkesi’nde duruşmayı dışarıdan takip eden insan hakları savunucuları da karar sonrasında kutlama yaptı.

Avukat taleplerine ret

Sabah saatlerinde başlayan duruşmada ilk olarak sanık avukatları savunmalarını gerçekleştirmiş ve delillerin incelenmesini ve getirdikleri tanıkların dinlenmesini talep etmişlerdi. Daha sonra da sırasıyla sanıklar söz almış savunmalarını gerçekleştirmişti.

Çizer: Murat Başol, Tarık Tolunay 

Duruşma salonunda gerginlik

Savunmaların ardından Mahkeme heyetinin avukatların tüm talepleri reddetmesi üzerine izleyiciler ve avukatlar tepki gösterdi. Heyet, avukatlardan Özgür Karaduman’ın dışarıya çıkarılmasını talep etti. Karara tepki gösteren izleyiciler de jandarma zoruyla dışarıya çıkarıldı. Ortamın sakinleşmesinin ardından izleyiciler ve avukatlar tekrar salona getirildi.

Son sözler alındı

Mahkeme, sanıklardan son sözlerinin alınmasını talep etti. sanık Osman Kavala “Son sözümü deliller inceledikten, tanıklar dinlendikten sonra söylemek istiyorum” dedi.

Can Atalay ise, “Müdafilerim söz kullanmadan son sözü istiyorsunuz. Hukukla bağınızı koparttığınız heyetinizi protesto ediyorum” ifadelerini kullandı.

Beraat kararı

Verilen aradan sonra ise heyet, kararını açıkladı. Yurtdışında bulunan sanıkların dosyalarının ayrılmasına karar verilirken geriye kalan sanıklar bütün suçlardan beraat etti.  840 gündür tutuklu yargılanan Osman Kavala’nın ise beraatine ve tahliyesine hükmedildi. Beraat kararı verilen isimler şu şekilde:

Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi

Yurtdışındaki sanıkların dosyaları ayrıldı

Savcı haklarında yakalama kararı bulunan Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora ve İnanç Ekmekçi hakkındaki dosyanın ise ayrılmasını ve haklarındaki yakalama kararlarının beklenilmesini istedi.

Gezi Davası kronolojisi

2013 yılındaki Gezi Parkı protestolarıyla ilgili açılan soruşturmanın üzerinden 78 ay geçti.  18 Ekim 2017 tarihinde Gaziantep’ten uçakla dönerken gözaltına alınan iş insanı Osman Kavala, 1 Kasım tarihinde “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs, hükümeti ortadan kaldırma” suçlamasıyla tutuklandı. Kavala “Gezi olaylarının yöneticisi ve finansörü” olmak ile itham ediliyordu.

16 Kasım 2018’de aralarında Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür’ün bazı yöneticilerinin de yer aldığı yeni bir gözaltı dalgası yaşandı, aralarından sivil toplum profesyoneli Yiğit Aksakoğlu tutuklandı.

Savcılık iddianameyi tutukluluk kararından yaklaşık 1,5 yıl sonra 19 Şubat 2019 günü açıkladı. 4 Mart’ta da mahkeme tarafından kabul edildi. Bu süre zarfında Kavala, hakkında herhangi bir suçlama olmadan, hakim karşısına çıkartılmadan Silivri Cezaevi’nde tutuldu. Hazırlanan iddianamede 16 kişi hakkında  “protestoları örgütlemek” suçlamasıyla müebbet hapis cezası isteniyordu.

24 Haziran 2019’da davanın ilk duruşması gerçekleşti. Tutuklu sanık Yiğit Aksakoğlu tahliye edildi. 24 Haziran, 18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruşmalarda mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.

10 Aralık 2019’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AIHM), Osman Kavala’nın tutukluluğunda hak ihlali olduğuna karar verdi. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar vererek Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına hükmetti.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.