Dünyaİklim ve Enerji

Alman Yeşiller’i: 2030’dan itibaren içten yanmalı motorlar yasaklansın

0

Alman Yeşiller Partisi 14 yıllık bir geçiş sürecinin ardından ülkede dizel ve benzinli araçların trafiğe tescilinin durdurulmasını istedi.

Almanya Yeşiller Partisi, parti programındaki 2030 yılında dizel ve benzinli motorların trafiğe tescilinin durdurulması önerisini, Meclis’te de dillendirdi. Parti, çevre ve insan sağlığı açısından içten yanmalı motorların ürettiği zararlı gazlara uzun süredir dikkat çekiyordu.

Alman basınına yansıyan haberlere göre, Yeşiller Partisi Federal Meclis Grup Eş Başkanı Anton Hofreiter, dizel ve benzinli araçların üretiminin durdurulmasını, trafiğe çıkmalarına da izin verilmemesini istedi. Eş Başkan, 2030’dan itibaren ise sadece elektrikle çalışan motorlu araçların trafiğe çıkmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Hofreiter, konuşmasında konuyla ilgili parti tarafından hazırlanan rapora da gönderme yaptı. Buna göre, Alman otomobil endrüstrisinin elektrikli motorlar üretmede, Japon, Çin ve ABD’li üreticilere göre geri kaldığı eleştirisi getiriliyor. Emisyon skandalının bir uyarı olması ve dönüşümün başlamasını isteyen Yeşiller, sektörün geleceğinin CO2 gazı üretmeyen ve sessiz otomobillerde olduğuna vurgu yapıyor.

Federal parlamento seçimlerinin hemen ardından, Almanya’nın enerji dönüşümünü tamamlayacak adımlar atması ve rüzgar, güneş, biyoenerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanması gerektiğine işaret edilen raporda, taşımacılığın ise raylı sistemle yapılması öneriliyor.

Benzer bir öneri geçtiğimiz aylarda Norveç’te gündeme gelmiş;  2025’den itibaren ülkede dizel ve benzinli otomobillerin yasaklanması talebi dillendirilmişti

SDP karşı çıkıyor

Yeşiller’in önerisine ilk tepki SPD geldi. SPD Federal Meclis Grup Başkanvekili Sören Bartol, yeni yasaklara gerek olmadığını söyledi. Alman Otomobil Endüstri Birliği Başkanı Bernhard Matters ise tartışmaları çok erken bulduğunu belirterek “Yasak tarihinin belirlenmesi otomobil üreticilerinin elektrikli otomobil üretimi için gerekli mali gücü kaybetmesine yol açacaktır” dedi.

Tek örnek değil

Öte yandan her geçen gün yeni bir ülke benzinli ve dizel motorlarla ilgili radikal kararlar alıyor. Paris, Madrid, Atina ve Helsinki 2025’e kadar bu motorlarla vedalaşacak. Londra ise 2040’tan itibaren geçerli olacak bir yasak üzerinde çalışıyor. Almanya ’da ise konuyla ilgili yoğun tartışmalar yaşanıyor.   Destekleyenlerin yanı sıra farklı nedenlerle karşı çıkanların da bulunduğu ülkede, en çok böylesi bir radikal dönüşümün sektörde yaratabileceği onbinlerce işsize dikkat çekiliyor.   

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.